Kostnaden för hyrpersonal ökar snabbt

Kostnaden för inhyrd personal inom vården har nästan fördubblats på ett år. För 2016 hamnade notan på 126,6 miljoner kronor men kostnaden oroar inte regionstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Problemet med att tillsätta vakanta läkar- och sjukskötersketjänster i Hallands sjukvård hanteras genom att anlita bemanningsföretag. Förra året sköt kostnaden för inhyrd personal i höjden. När Hallands sjukhus, närsjukvården och psykiatrin läggs samman visade det sig att kostnaden hamnade på 126,6 miljoner kronor. Det är 57,2 miljoner kronor mer än samma siffra år 2015.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Det finns avdelningar på sjukhuset där det nästan inte finns någon fast personal. Patientsäkerheten hotas, säger Lise-Lott Bensköld Olsson (S), andra vice ordförande i regionstyrelsen.

Ytterligare ett problem som hon ser med att anlita bemanningspersonal är att hyrläkare som kommer in bara gör jobbet för dagen. Det sker ingen utveckling av verksamheten.

ANNONS

Men regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M), anser inte att bemanningsföretag bara är av ondo.

– Vi försöker hela tiden minimera beroendet men är också noga med att vi ska ha en hög tillgänglighet. Jag anser inte att det är kostnaden som är den stora grejen när det gäller inhyrd personal. Problemet är att det inte är samma personer som återkommer, säger han.

När Lise-Lott Bensköld Olsson får höra hur Mats Eriksson resonerar blir hon upprörd.

– Jag blir jätteorolig när jag hör det. Vi har svårt att hålla budgeten redan och inhyrd personal står för en stor del av underskottet, säger hon.

Samtidigt har ett arbete inletts av alla landsting och regioner i landet för att med stöd av SKL (Sveriges kommuner och landsting) nå ett oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården senast den 1 januari 2019.

– Det är bra att det här arbetet har dragits igång men det borde ha varit igång för länge, länge sedan, säger Lise-Lott Bensköld Olsson.

Hur ska då rekryteringsproblemen lösas? Från fackligt håll är budskapet tydligt: höj lönen för sjuksköterskorna och förbättra arbetsvillkoren. Men att höja lönen ser inte Mats Eriksson som rätt väg att gå.

ANNONS

– Sjuksköterskorna har haft en bra löneutveckling den senaste tiden. Vi har 2 200 sjuksköterskor i regionen. Om man höjer allas lön med ett antal tusenlappar blir det enorma kostnader. Vi har också ett ansvar för hela arbetsmarknaden och hela lönebildningsprocessen, säger han.

Fakta: Kostnad hyrpersonal

Sammanlagt för 2016: 126,6 miljoner kronor

Psykiatrin: 44,4 miljoner kronor (läkare 32,2 miljoner kronor och sjuksköterskor 12,2 miljoner kronor)

Närsjukvården: 22,2 miljoner kronor (har enbart inhyrda läkare)

Hallands sjukhus: knappt 60 miljoner kronor (hälften läkare och hälften sjuksköterskor)

2010: 27,8 miljoner

(Läkare 27,3, ssk 0,5)

2011: 43,6 miljoner

(Läkare: 40, ssk 3,6)

2012: 54,4 miljoner

(Läkare 51,4, ssk 3)

2013: 56 miljoner

(Läkare 48,4, ssk 7,6)

2014: 81,1 miljoner

(Läkare 58,7, ssk 22,4)

2015:73,9 miljoner

(Läkare 55,8, ssk 18,1)

ANNONS