Anders Svensson, ny chefredaktör för Hallands Nyheter.
Anders Svensson, ny chefredaktör för Hallands Nyheter.

Klart med ny chefredaktör på HN

Hallands Nyheters nya chefredaktör heter Anders Svensson. Han efterträder AnnaKarin Lith som under uppmärksammade former lämnade tidningen i våras.

ANNONS
|

Beslutet tog Anders Svensson för några veckor sedan, under sin semester. Det var när frun Inger gick med på att flytta till Halland som allt föll på plats, berättar Anders.

– Jag hade egentligen en annan plan med mitt liv. Vi har ett hus i Thailand och skulle ha vistats där en stor del av året. Det här bevisar väl att man aldrig ska göra planer, skrattar hallänningen.

Anders Svensson kommer närmast från tjänsten som tf. redaktionschef på Hallandsposten. Nu är han tillbaka där allting en gång började. Sitt allra första fasta jobb hade Anders på Hallands Nyheters Halmstad-redaktion 1973.

ANNONS

– Det känns jättekul att vara tillbaka. Jag har blivit väl mottagen på redaktionerna och känner ett stort förtroende från styrelsen, säger han.

Boine Gepertz, vd för Mediabolaget Västkusten och Mediabolaget i Halland AB, säger att Anders Svensson blir en stor tillgång för tidningen.

– Anders är journalist i botten och har under många år arbetat med stora förändringsprojekt i mediebranschen.

Bland annat har den 58-åriga tidningsmannen jobbat med tabloidiseringen av Sydsvenskan och med stora projekt inom Bonnier. Men han har också arbetat 16 år på Expressen och varit vd för tidningarna Ystad Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

HN:s förra chefredaktör AnnaKarin Lith slutade i början av maj efter att diskussioner mellan henne och styrelsen kommit upp gällande utgivarskap och samordning av tidningarna Hallands Nyheter och Hallandsposten. Anders Svensson har varit tf chefredaktör på HN sedan dess.

De stora delarna av samordningen är nu avklarad även om en del justeringar av det som inte blev helt lyckat ska göras. Den nya chefredaktören ser fram emot att ta hand om det som är tidningens viktigaste uppgift– den lokala journalistiken.

– Vi måste prioritera det lokala materialet igen. Efter en sådan här stor omvälvning tappar man lätt fokus, nu ska vi styra tillbaka. Jag vill börja prata innehåll igen.

ANNONS

Hur kommer läsarna märka av dig?

– Vi ska bli bättre i kontakten med läsarna. Jag ska försöka svara alla och vara tillgänglig både externt och internt.

Var kontorsstolen ska stå är inte helt självklart på en tidning med två stora utgivningsorter. Förmodligen hamnar den i Falkenberg, men Anders kommer synas lika mycket i Varberg, säger han.

Så småningom går också flyttlasset till Halland och då kommer frågan upp på nytt – vilken kommun?

– Vi vet inte ännu, frågan är färskare än mjölk. Men att jag ska bo i utgivningsområdet är självklart.

På journalistklubben vid Hallands Nyheter är man försiktigt positiv över valet

– Anders Svensson har en lång tidningserfarenhet och vi hoppas och tror han blir en bra lösning, säger Per Fält som är vice ordförande för journalistklubben på HN.

Ålder: 58 år

Bor: Malmö, men just nu i sommarhuset i Ränneslöv.

Familj: Frun Inger, tvillingsönerna Finn och Björn, 30 år gamla.

Läser: Hallands Nyheter, Hallandsposten, Sydsvenskan och Dagens Nyheter.

Håller på: Liverpool och Halmia.

ANNONS