Klart med moskébygge i Halmstad

Halmstads kommun har tecknat ett reservationsavtal med islamiska barn- och kulturföreningen om en ny moské på Fyllinge.

ANNONS
|

Avtalet innebär att föreningen betalar 1 435 000 kronor för tomten där man vill uppföra en föreningslokal och en moské.

–Det känns mycket bra att det äntligen är klart. Vi är väldigt lättade efter två års arbete för att få ett avtal, säger föreningens kassör Jehad Karkoukli.

Han berättar att man fortfarande håller på och samlar in pengar till moskébygget.

–Men vi har redan de cirka två miljoner det kommer att kosta att köpa marken, betala bygglovet och att sätta igång med bygget. Sedan har vi ju fem år på oss att bli klara.

Tomten där moskén ska byggas ligger bakom bensinstationen på Fyllinge. Den dimensioneras för att rymma 1 000 respektive 300 personer på två våningar.

ANNONS

Trångbodda

Sedan 2005 bedriver islamiska barn- och kulturföreningen sin verksamhet i en lokal på Fredsgatan, som man hyr av kommunen.

Där är man så trångbodda att räddningstjänsten har uppmanat föreningen att antingen dela upp besökarna till fredagsbönen eller skaffa större lokaler.

–Det kan komma 600-700 personer på fredagsbönen. Då måste vi dela upp bönetiderna, säger Jehad Karkoukli.

I samband med att avtalet skrivs undertecknas även ett avtal där kommunen och islamiska föreningen förbinder sig att gemensamt verka för att förebygga våldsbejakande extremism, verka för god integration och motverka islamofobi.

Kritiska röster

När det för två år sedan avslöjades att islamiska föreningen letade en tomt för att bygga en ny moské höjdes kritiska röster bland annat mot bakgrund av att föreningens imam hade gjort extrema uttalanden om homosexualitet.

Då uttalade sig Henrik Oretorp, ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, så här om komplikationen kring ett markköp: ”kommunen har rätt att sälja till vem den vill och det här uttalandet (av imamen) strider så mycket mot kommunens värderingar att vi kommer att behöva ställa frågor kring det.”

"Vår roll är att upplåta mark"

Dessa frågor har nu ställts och uppenbarligen besvarats på ett sätt som inte ger politikerna anledning att stoppa markförsäljningen till islamiska föreningen.

–Jag har haft kontakt med imamen och han svarar ungefär på samma sätt som vissa präster i svenska kyrkan som vägrar viga samkönade par, säger Henrik Oretorp.

ANNONS

–Vår roll är att upplåta mark. Vi har nyligen slutit avtal med serbisk-ortodoxa församlingen och vi har tidigare sålt mark till Jehovas vittnen och mormonerna. Att vi nu upplåter mark till islamiska föreningen innebär ingen skillnad mot dessa avtal.

Bertil Andersson (S), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, medger att det fanns en oro i början när det gällde moskéaffären.

– Men vi lever i ett land med religionsfrihet, vilket är en viktig princip.

ANNONS