- Jag tror inte jag kan fortsätta!

Den nya sillgränsen i havet söder ut från Galtabäck blir kvar. Det är innebörden i ett beslut av Fiskeriverkets styrelse. För sillfiskaren Bertil Andersson i Träslövsläge är beslutet en svår motgång. - När de tar bort förutsättningarna för sillfisket kan jag inte fortsätta, säger han.

ANNONS
|

I generationer fick yrkesfiskarna hämta sina sillfångster så nära kusten som 1-2 kilometer från land. Men 2004 flyttades gränsen längs Hallandskusten.

För kusten söder om 57:e breddgraden hamnade gränsen tre nautiska mil ut i havet eller 5,4 kilometer från land.

- Det slog ut 70-80 procent av fiskemöjligheterna. Det är inget stort område som vi gick miste om men det var där vi fiskade, kommenterar Bertil Andersson.

Det har varit två hemska år.

- Det är väldigt frustrerande för oss som fiskar söderut att se sillstimmen med de stora fiskarna stå där de alltid stått och köra upp dyrbar dieselolja för att komma ut på havet till ingen nytta.

ANNONS

- Utanför tremilsgränsen får vi bara småsill som vi inte får ta i land.

I våras deltog Bertil Andersson i en delegation Hallandsfiskare som uppvaktade Fiskeriverket i Göteborg för att få en ändring till stånd.

Men i slutet av förra veckan tog styrelsen för verket ett beslut som innebär att sillgränsen söderut ska ligga fast.

Bertil Andersson anser därmed att det fortsatta flyttrålfisket efter sill med båten Nordland är synnerligen ovisst.

- Jag tror inte jag kan fortsätta. Mitt fiskelag bedömer det så. Vi ska prova det kommande året och se vad som händer. Sen får vi se.

Bertil tycker inte att utflyttningen av sillgränsen stämmer med verkligheten. Sillfisket har alltid bedrivits nära kusten.

- Den gamla trålgränsen var anpassad till det halländska sillfisket, framhåller han.

- Fiskeriverket påstår att vi gör bifångster av annan fisk, torsk och vitling. Men det gör vi inte. De använder begreppet "potentiella" bifångster för att det inte finns några!

Inte heller argumentet att torskens lekplatser skulle skadas imponerar.

- Det finns ingen undersökning som visar att det biologiskt skulle finnas grund för gränsutvidgningen, säger Bertil.

I beslutet om nya föreskrifter för fiske i Skagerrak och Kattegatt blir sillfisket från flyttrål tilllåtet i några nya områden norrut, runt Nidingen.

ANNONS

- Det är ett plus. Vi får tillbaka 30 procent av fiskemöjligheterna av det vi förlorade. Men områdena söderut är viktigare.

Bertil Andersson anser att yrkesfiskarna orättvist får ta stryk för miljödebatten kring havet.

- Det är inte bra om fiskedebatten överskuggar miljöfrågorna.

Bertil, 53 år, är fiskare i tredje generation efter pappa Evert och farfar John och har fiskat sill sedan han var 15.

- Jag har haft roligt på havet. Det är ett intressant liv och det har hänt många saker, jag har fått lära mig lösa problem. Det är en komplex liten värld, att ha fiskebåt.

Trålaren Nordland, som han äger med kompanjonen Göran Gunnarsson, är den minsta längs kusten som fiskar efter sill. Den är 24 meter lång och bedriver flyttrålning ihop med båten Falkland.

Fiskeriverkets beslut handlar om att ta bort dispenstvång för båtar under 35 meter med en motorstyrka under 1 000 kilowatt i ett havsområde mellan Varberg och Lysekil.

- Vi justerar gränsen ner till 57:e breddgraden, säger Martin Rydgren, avdelningsdirektör vid enheten för resurstillträde.

- Våra biologer har inte tyckt att det är bra att gå söder om den. De är oroliga för lekplatser för uppväxande torsk.

ANNONS

Men det kommer en utvärdering. Diskussionen ska fortsätta i Fiskeriverkets samförvaltningsinitiativ Halland.
ANNONS