Hotell uppmanas att se över brandskydd

Nu slår Brandskyddsföreningen larm – samtliga hotell och vandrarhem i Halland saknar brandcertifikat.

ANNONS
|

Ny statistik från Tillväxtverket och SCB visar att halländska hotell och vandrarhem är sämst i klassen när det kommer till brandsäkerhet. Inte ett enda hotell eller vandrarhem är certifierat enligt Brandskyddsföreningens kriterier, som innebär bland annat utbildning av personal och besiktning av utrymningslarm.

Det innebär dock inte att de är olagliga.

– De flesta uppfyller lagkraven tekniskt och administrativt, men det finns brister, säger Hans Andersson, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen.

Den grundläggande lagstiftningen kräver ett ”skäligt brandskydd” och att man ska ”arbeta systematiskt” med brandsäkerhet. Kriterier som är för diffusa enligt Andersson. Dessutom finns det gott om fall där tillsyn inte skett på flera år.

ANNONS

– Tyvärr förlitar sig allför många hotell på att nödutgångar och några brandvarnare utgör ett tillräckligt brandskydd. Men om ett hotell fullt med sovande gäster börjar brinna krävs kunnig personal, tydliga rutiner och fungerande teknisk utrustning för att katastrofen ska kunna undvikas, säger Andersson.

Varför ser det ut så här?

– Den främsta anledningen är att gästerna inte ställer kraven. De bryr sig mer om att ha mjuka sängar och bra mat och tar för givet att brandsäkerheten bara finns där, säger Andersson.

Var tredje dag inträffar en hotellbrand i Sverige. Det är en ökning med 50 procent sedan början av 2000-talet.

ANNONS