Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hon blir ny biskop i Göteborgs stift

Förra kyrkoherden i Värö-Stråvalla, Susanne Rappmann, blir första kvinnliga biskop i Göteborgs stift. Som ny biskop vill hon jobba med integrationsfrågor och en ökad dialog med lokalsamhället.

Under onsdagens biskopsval stod det vid lunch klart att Susanne Rappmann från Lindome blir ny biskop i Göteborgs stift, och den första kvinnliga biskopen i stiftet någonsin.

Under nomineringsvalet som hölls i slutet av augusti var det jämnt i toppen. Susanne Rappmann fick 21 procent av rösterna följt av Erik Johansson som fick 20 procent.

Susanne Rappmann var tidigare (2011 - 2013) kyrkoherde i Värö-Stråvalla församling.

Samkönade äktenskap en av de stora frågorna i valet

Efter det följde en första valomgång i mitten av oktober, men där ingen fick den majoritet över 50 % av rösterna vilket som krävdes för ett avgörande.

Istället gick Susanne Rappmann som fick 36,9 % av rösterna, och Erik Johansson som fick 21 % av rösterna vidare till ett avgörande val mellan de båda.

En av de stora frågorna som delat är samkönade äktenskap och synen på homosexualitet. Erik Johansson är själv homosexuell men har valt att leva i celibat på grund av det. Han vill heller inte viga samkönade par. Erik Johansson har tidigare sagt till GP att han vill jobba med att missionera inom stiftet och arbeta med sociala insatser.

Susanne Rappmann säger ja till samkönade vigslar och förespråkar i övrigt arbete för bättre integration, få en bättre samsyn i stiftet och alla människors lika värde.

Vill jobba för alla människors lika värde

Frågor som Susanne Rappmann brinner för är bland annat att föra en större dialog med samhället och att jobba med integrationsfrågor.

– Jag har jobbat under tre biskopar här och kan stiftet väl. Jag vill fortsätta jobba med integration, hjälp till ensamkommande och att församlingarna ska ha ett större samarbete och hjälpa samhället i större utsträckning, säger Susanne Rappmann.

Den fjärde mars nästa år vigs Susanne Rappmann som biskop i Uppsala domkyrka av Antje Jackelén. Den tionde mars välkomnas hon som ny biskop av stiftet i Göteborgs domkyrka.

MEST LÄST