För Luis Boström var det självklart att hjälpa jordbävningens offer. "När man själv har barn tänker man till extra mycket när man ser drabbade barn. Min dotter Liselle fick klicka iväg sms:et till insamlingen".
För Luis Boström var det självklart att hjälpa jordbävningens offer. "När man själv har barn tänker man till extra mycket när man ser drabbade barn. Min dotter Liselle fick klicka iväg sms:et till insamlingen".

HN:s läsare hjälper Haitis befolkning

Jordbävningen i Haiti har fått svenskarna att skänka miljoner i katastrofhjälp. Hundratals av Hallands Nyheters läsare har redan bidragit med minst en femtiolapp – och mer behövs.

ANNONS
|

– Det känns självklart att hjälpa till, säger Siv Qvarfordh i Falkenberg.

Hon skickade sitt bidrag via HN:s hjälpnummer.

– Det är ett smidigt sätt att ringa in en slant, och man kan ju göra det flera gånger, säger hon.

– Man blir berörd och beklämd när man ser vad som händer på Haiti. Att ingen verkar hålla i trådarna för hjälparbetet och att det var så otroligt fattigt redan före jordbävningen. Och alla barn som blir föräldralösa, man orkar nästan inte tänka på det.

Luis Boström i Varberg har också skänkt pengar via HN.

– Det handlar om människor som är väldigt fattiga, och det känns typiskt att det drabbar just dem. Jag ville bidra med det jag kan, och på min blogg har jag uppmanat andra att göra samma sak.

ANNONS

Svenska folkets vilja att hjälpa till är rekordstor, trots att januari ofta är en månad när många har ont om pengar efter julfirandet. Enligt Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), som samordnar insatserna från 14 större svenska välgörenhetsorganisationer, kom det in 50 miljoner på bara ett par dagar. Sedan i måndags har ytterligare ett tiotal miljoner samlats in – per dag.

– Det kommer pengar i en strid ström och vi räknar med att nå 100 miljoner i helgen. Arbetet har fått en extra skjuts eftersom många tidningar engagerat sig, och på lördag har TV4 en extrasändning om katastrofen, hjälparbetet och insamlingen, säger generalsekreteraren Erik Zachrison på FRII.

Hallands Nyheter samarbetar med Röda korset och genom att skicka ett SMS till 72 099 med texten HN [mellanslag] HAITI [mellanslag] DITT NAMN bidrar du med 50 kronor till insamlingen. På hn.se/haiti2010 finns en bidragsräknare och på listan finns alla givares namn. Den kommer att publiceras och uppdateras både i tidningen och på vår sajt. Beloppet går oavkortat till Haiti – varken operatörsavgifter eller moms tillkommer.

På bara åtta dagar har Röda Korset samlat 18,7 miljoner kronor till jordbävningsoffren. Resultatet visar att svenska folket fortfarande har ett stort förtroende för organisationen – trots skandalen där en tidigare chef misstänks för att ha förskingrat pengar och nu åtalas för bland annat grovt bedrägeri.

ANNONS

– Det är klart att detta påverkar oss, men man kan lita på Röda Korset. Vi har en försäkring som täcker sådant här och räknar med att få tillbaka alla pengar som saknas, säger Karin Tengby och tillägger:

– Av bidragen som samlas in till Haiti är det maximalt tio procent som försvinner i administrativa kostnader och inget går till personalutgifter i Sverige.

Direkt efter att vidden av jordbävningen den 12 januari blev känd gick Internationella Röda Korset in med 72 miljoner till akuta insatser.

– Internationella Röda Korset har nu gått ut med ytterligare en appell på 740 miljoner i akuthjälp och stöd under flera år till återuppbyggnaden av landet, säger Nina Paulsen som är katastrofrådgivare.

I dagsläget går mycket av de insamlade medlen till sjukvård, vatten, sanitet och tak över huvudet till de drabbade.

– Från början var fokus på rena räddningsinsatser men nu är det mer rent sjukvårdsarbete, säger Nina Paulsen.

Hälsokliniker har upprättats i huvudstaden Port-au-Prince och långa köer av människor med både fysiska och psykiska skador ringlar sig utanför byggnaderna. Personal från Röda Korsets fältsjukhus förstärker också ett intilliggande sjukhus och behandlar där upp emot 100 patienter om dagen.

Pengarna som samlats in gör dessutom att 200 000 haitier fått tillgång till rent vatten och inom några dagar kommer dubbelt så många att få hjälp. För att klara upp de sanitära förhållandena handlar också mycket av arbetet om att få fram tillfälliga toaletter och lösa de sanitära problemen.

ANNONS

– Vi hjälper också folk som letar efter försvunna familjemedlemmar.

Över 26 000 personer är registrerade i Röda Korsets databas över familjer. Där kan alla som saknar någon efter jordbävningen sätta upp sitt namn eller leta efter anhöriga.

Trots att det gått tio dagar sedan jordbävningen är fortfarande hjälpbehovet stort. Bland annat saknar en miljon människor någonstans att sova.

– Vi delar ut ”shelter kit” – en säck med presenning, hacka, spade och spik – som kan användas för att bygga ett tillfälligt tak över huvudet. Det är en akut insats, men det finns stora mängder material från raserade hus som kan användas.

Så i takt med att bidragen strömmar in kommer hjälpen till Haiti fram.

– Alla insamlade pengar börjar göra nytta direkt. Redan i dag kommer Röda Korset i Sverige att göra en utfästelse på flera miljoner i bidrag, säger Nina Paulsen.

FOTNOT: Samtliga teleoperatörer ställer upp och tar bort sina avgifter. Varje skickad SMS-gåva i Hallands Nyheters kampanj går oavkortat till Röda Korsets katastrofarbete i Haiti.

100 kronor: Fyra vattendunkar. 200 kronor: Köksutrustning för en familj

350 kronor: Tio filtar

500 kronor: Utrustning för att reparera ett hus och ge tak över huvudet åt en familj

1 000 kronor: Sju hygienpaket

KÄLLA: RÖDA KORSET

ANNONS