Arkivbild. BILD: Henrik Montgomery / TT BILD: Roger Larsson
Arkivbild. BILD: Henrik Montgomery / TT BILD: Roger Larsson

Hans Hoff (S) KU-anmäler Reinfeldt

Den förra regeringen med Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen bär ansvaret för säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen. Det menar den halländske riksdagsledamoten Hans Hoff (S). Nu vill han att KU granskar Reinfeldt.

ANNONS
|

Den halländske riksdagsledamoten Hans Hoff vill att konstitutionsutskottet (KU) granskar Fredriks Reinfeldts ansvar i säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen.

– Hade den förre regeringen verkställt riksdagens beslut så hade man med största sannolikhet aldrig hamnat här. Då hade myndigheterna haft ett klart direktiv, säger han.

Hans Hoff syftar på ett riksdagsbeslut från 2011. Den borgerliga regeringen skrev då i en skrivelse till riksdagen att det är viktigt att ta it-säkerheten på största allvar när man outsourcar. Det blev ett riksdagsbeslut på detta, men sedan verkar det som att den formuleringen fallit bort.

– Man har helt enkelt inte verkställt beslutet. Regeringen har inte gjort sitt jobb när det gäller den biten. Hade Transportstyrelsen haft det tydliga uppdraget så hade haveriet med största sannolikhet inte skett, säger Hans Hoff.

ANNONS

Vad hoppas du ska hända nu?

– När KU granskar detta hoppas jag att man får klarhet i att varför den borgerliga regeringen inte verkställde riksdagens beslut. Har de vänt om och gjort en annan bedömning att det inte var så viktigt? Det är därför jag begär det här.

Detta har hänt:

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av IT-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Regeringens hantering av granskas av KU.

Den 27 augusti avgick statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson omgående med hänvisning till att hon hade tidigare hade gett felaktiga uppgifter om när hon fick kännedom om säkerhetsbristerna.

Regeringen svarade riksdagens konstitutionsutskott om hanteringen av skandalen. Svaret blir avgörande för om Alliansen väcker misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Då säger centerledaren Annie Lööf att man ska "analysera och värdera svaret noggrant" innan man ger besked.

Den 13 september begär Sverigedemokraterna att riksdagen ska rösta om misstroende mot Stefan Löfven på grund av IT-skandalen, förklarar partiets riksdagsledamot Paula Bieler. SD planerar också att begära misstroende mot Peter Hultqvist, om inte Alliansen gör allvar av sitt hot om misstroende mot denne.

Samma dag lämnar Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius sin post sedan Dagens Nyheter avslöjat att han godkände avsteg från reglerna för IT-säkerhet redan sommaren 2014.

Torsdag den 14 september: Alliansen har inte lyckats enas om en gemensam linje när det gäller en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist.

TT

ANNONS