Handels varnar jordgubbsförsäljare för rånrisk

Tonåringar står ensamma vid vägkanten och säljer jordgubbar. För två veckor sedan blev en 16-åring pistolrånad. Nu vill Handels få bort ungdomarna från vägarna. Men polisen tycker inte att rånrisken är värd att lyfta fram som ett problem.

ANNONS
|

Svensk midsommar är jordgubbar – och jordgubbsförsäljare längs med vägarna.

Ett bra sätt för högstadieungdomar i 14-, 15- och 16-årsåldern att tjäna lite extra fickpengar över sommaren.

Men de utsätter sig också för stora risker.

Den 3 juni blev en 16-årig flicka som sålde jordgubbar vid en parkeringsficka utanför Lerum, rånad under pistolhot: två män på motorcykel tog dagskassan på 2000 kronor.

Handelsanställdas förbund i Halmstad är nu mycket kritiska till företagare och föräldrar som ställer barn vid vägen för att sälja jordgubbar.

Handels och arbetsmiljöverket arbetar med att få till stånd en lagändring som innebär att du måste vara minst 18 år för att få hantera en kontantkassa. Men i nuläget krävs inga tillstånd för att sälja jordgubbar längs med vägarna – inte mer än målsmans underskrift om barnet skulle vara under 15 år.

ANNONS

– Det lär inte vara sista gången som någon blir rånad. De står helt oskyddade och har ensamt ansvar för en hel dagskassa. Det är inte en säker miljö, säger första ombudsman Elsie Mann på Handels i Halmstad.

Men polisen ser ingen anledning att lyfta rånrisken för jordgubbsförsäljarna som ett problem ens efter Lerumsrånet.

– Ungdomar har sålt jordgubbar på vägen i alla tider och ingen har haft några synpunkter – ett enda rån förändrar inget, säger Martin Inglund, kommissarie, utredningsgruppen på närpolisen i Halmstad.

– Det har inte ens varit uppe för diskussion hos oss.

Hallands Bär AB tillhör de mer ansvarstagande arbetsgivarna i branschen. De anställer ingen under 16 år och deras försäljare står alltid i direkt anslutning till en matbutik eller stormarknad.

De har även avtal med butikerna att få använda deras säkerhetssystem, så att ungdomarna slipper ansvaret för dagskassan.

– Det finns ju en säkerhetsaspekt som blivit väldigt aktualiserad just nu, säger Per-Olof Nilsson, delägare i Hallands Bär AB.

Tar arbetsgivarna sitt ansvar när de ställer ut 15-åringar på landsvägen helt ensamma?

– Det kan man ifrågasätta. Men man får inte glömma att målsman har ett visst ansvar också.

ANNONS

Elsie Mann skulle själv aldrig låta sina barn sälja jordgubbar vid vägkanten.

– Aldrig i livet. Jag skulle hjälpa dem leta efter ett annat jobb i stället, säger Elsie Mann.

Men hur stor är risken att bli rånad? I lilla Halmstad?

– Bara den senaste månaden har Lidl, ett konditori och en videobutik här intill blivit rånade. Och det är ändå butiker. Står man på vägen så är man ännu mer utsatt.

ANNONS