Back igen. Hallands sjukhus fortsätter gå back, men det går ändå åt rätt håll säger driftnämndens ordförande Mikaela Waltersson.
Back igen. Hallands sjukhus fortsätter gå back, men det går ändå åt rätt håll säger driftnämndens ordförande Mikaela Waltersson.

Hallands sjukhus gick 193 miljoner back

Hallands sjukhus gick i fjol back med 193 miljoner. En orsak är att den inköpta specialistvården kostat 75 miljoner mer än beräknat.

ANNONS
|

En summering av fjolåret visar att ekonomin ser lite ljusare ut för Hallands sjukhus när det gäller den egna verksamheten. 2015 var resultatet minus 131 miljoner, i fjol landade det på minus 118 miljoner.

– Vi har länge haft ett underskott som vi successivt arbetar med. Det är en resa som tar tid, men vi går åt rätt håll. Detta är ett bättre resultat än tidigare och det blev också två miljoner bättre än prognostiserat, säger Mikaela Waltersson (M), ordförande i driftnämnden Hallands sjukhus.

Hon uppger att arbetet med att effektivisera verksamheten i form av standardiserade vårdförlopp, minskade vårdtider och ett bättre utnyttjande av kompetens har gett resultat.

ANNONS

– Jag känner att vi har fått bra kontroll på både verksamhet och kostnader.

Smolket i bägaren är kostnaden för regionvård, alltså specialiserad vård som Region Halland inte kan erbjuda utan måste köpa in från framför allt universitetssjukhusen.

I fjol landade summan på 42 miljoner över budget. I år blev den 75 miljoner dyrare än de 465 miljoner som fanns avsatta.

– Det här är jättesvårt. Vi kan inte styra regionvårdskostnaderna för dem äger vi inte. Men vi måste ha en politisk diskussion om vilken budget som är realistisk att lägga för kostnaden har ökat och kommer att fortsätta öka, säger Mikaela Waltersson.

Sammantaget gick driftnämnden Hallands sjukhus back med 193 miljoner jämfört med minus 173 miljoner för 2015.

ANNONS