Målet är satt. Lodjuren bör blir fler i Halland, upp till en nivå på 25-30. Bild: Henrik Witt/Scanpix
Målet är satt. Lodjuren bör blir fler i Halland, upp till en nivå på 25-30. Bild: Henrik Witt/Scanpix

Hallands ambition är 25-30 lodjur

Därmed är beslutet taget: Det långsiktiga målet är att det ska finnas 25-30 lodjur i Hallands län.

ANNONS
|

Det var upplagt för oenighet när Viltförvaltningsdelegationen inom Länsstyrelsen skulle fatta sitt beslut.

Just nu ligger antalet lodjur i Halland på endast två eller tre familjegrupper, vilket motsvarar 10-15 individer. I Halland har det inte varit fråga om någon generell uppgång på senare år utan antalet har gått lite upp och ner enligt de spårningar och inventeringar som görs.

Men i dag, onsdag, var det dags för den beslutande Viltförvaltningsdelegationen att lägga fast ett förvaltningsmål, alltså på vilken nivå lodjursstammen långsiktigt bör hållas i länet innan det över huvud taget är aktuellt att överväga en licensjakt för att begränsa fortsatt utbredning.

ANNONS

Inför mötet hade Falkenbergspolitikern Claës-L Ljung (M), en av ledamöterna, öppet deklarerat att han skulle motsätta sig Länsstyrelsens förslag om sex familjegrupper som mål, vilket motsvarar 30-35 individer. Detta för att han befarar fler angrepp på tamdjur, i första hand får, om stammen blir dubbelt så stor som just nu.

– Så mitt förslag var tre familjegrupper. Men nu blev det i stället en kompromiss vid sammanträdet där huvudförslagen till sist var fyra eller fem familjegrupper. Och då stödde majoriteten förslaget om fem, medan jag och ytterligare en ledamot reserverade oss till förmån för fyra, säger Claës-L Ljung.

Samtidigt fanns det även en reservation åt andra hållet: Anders Wirdheim, som företräder naturvårdsintresset i delegationen, höll fast vid det ursprungliga förslaget om sex familjegrupper.

Men nu blir det alltså som majoriteten, ett tiotal ledamöter, anser: Halland har som mål en ökning som innebär att här ska finnas fem familjegrupper lodjur, cirka 25-30 individer.

I Sverige finns för närvarande 220-230 lofamiljer, totalt 1 200-1 300 lodjur.

ANNONS