Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Halland är långt ifrån bredbandsmålet

Halland ökar mest i landet när det gäller tillgång till bredband och fiber. Ändå ligger man långt efter snittet i riket. Det visar en ny bredbandskartläggning från Post- och telestyrelsen.

Kartläggningen är ett sätt att följa upp regeringens mål om att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband med minst 100 Mbit/sekund år 2020. De nya siffrorna speglar situationen i oktober 2016 och visar att 73 procent av hushållen och 63 procent av arbetsplatserna i Sverige har nått målet. Bäst är Stockholms län där man redan är uppe i 90,2 procent av hushållen.

Region Halland stack förra året ut hakan och lovade att 100 procent av alla hushåll och företag ska erbjudas fiberanslutning före år 2020. Detta efter att regionen inlett ett samarbete med fiberleverantören IP Only och lovat att gå in med pengar där det inte finns marknadsmässiga förutsättningar.

Den nya kartläggningen visar dock att bara 64 procent av de halländska hushållen och 56 procent av arbetsplatserna hunnit få tillgång till bredband med hög hastighet, vilket är nio respektive sju procentenheter lägre än rikssnittet. Tillgången till fiber i Halland har samtidigt ökat från 52 till 60 procent. Det är den största ökningen i landet, men fortfarande sex procentenheter lägre än i riket.

Siffrorna varierar stort mellan de halländska kommunerna och mellan tätort och glesbygd. Bäst i Halland är fortfarande Halmstad och Varberg, som båda satsat på egna kommunala stadsnät. I Halmstad har nu 74 procent av hushållen tillgång till minst 100 Mbit/sekund, vilket är en ökning med sex procentenheter. På glesbygden är motsvarande siffra dock bara 13 procent. 

– Vår strategi har varit att börja bygga i tätorterna och där är det inte mycket kvar. Till 2020 ska vi bygga 20 superstråk på landsbygden som fiberföreningar kan ansluta sig till, men intresset har inte varit så stort den senast tiden. Det hänger samman med att det inte finns så mycket pengar att söka för bredbandutbyggnad, men jag tror ändå att Halmstad kommer att nå sina mål, säger Eva Svedberg, marknadschef på Halmstads stadsnät.

Den i särklass största förbättringen i Halland står Hylte för. 2015 hade bara 15 procent av hushållen tillgång till bredband, nu är man uppe i 45 procent. Hylte har också länets bästa siffror vad gäller glesbygden, där 34 procent har tillgång till bredband med 100 Mbit/s.

Sorgebarnet är Laholms kommun där 31 procent av hushållen har höghastighetsbredband och endast 2 procent av invånarna utanför tätort. 

Fotnot: Tillgång till bredband med hög hastighet kan fås via olika tekniker. Fiber är den vanligaste, och den som ökar mest. Bredband kan även erbjudas via kabel-tv-nätet, telefonnätet eller mobilnätet.

MEST LÄST