Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

”Paradisläckan” har visat hur både kända och okända företagare, politiker och celebriteter har använt upplägg i skatteparadis för att undkomma skatt.
”Paradisläckan” har visat hur både kända och okända företagare, politiker och celebriteter har använt upplägg i skatteparadis för att undkomma skatt.

Hallänningar med i Paradisläckan

Runt 200 personer från Västsverige har kopplingar till bolag på Malta. Av dem är en handfull hallänningar.

SVT har kartlagt den så kallade Paradisläckan, som visar på hur rika personer – kända såväl som okända – har upplägg för att komma undan skatt.  vissa fall är uppläggen lagliga, i andra mer tveksamma.

Varje år undanhålls 47 miljarder kronor i skatt med hjälp av den så kallade offshoreindustrin, enligt SVT:s Uppdrag Gransknings beräkningar. Man har identifierat tusen svenskar med kopplingar till bolag på Malta, och några av dem kommer från Halland. Malta har kritiserats för att landet underlättar för avancerade skatteupplägg, och man har ett mer slutet bolagsregister än det svenska, vilket försvårar insyn. 

Bland de svenskar som kopplas till Maltabolag finns, enligt SVT, bland annat fastighetsägare, höga chefer, företagare och politiker.  

Karta: Här finns hallänningarna med Maltabolag

Anledningen till att man har Maltabolag kan vara för att minska sin skatt, men det kan också finnas legitima skäl, då till exempel spel- och gamingindustrin är stark där.

Till SVT säger Torsten Fensby, som länge förhandlat med olika skatteparadis att den legala skatteflykten är allvarlig, eftersom den omsätter större pengasummor än den brottsliga verksamheten inom området.

MEST LÄST