På plats. Andreas Göransson med flickvännen Pom var på plats när jordbävningen skakade ön Kos.
På plats. Andreas Göransson med flickvännen Pom var på plats när jordbävningen skakade ön Kos.

Hallänning drabbad av jordbävningen

En jordbävning som mätte 6,7 på richterskalan drabbade ett område i Turkiet och Grekland under natten till fredag. Andreas Göransson var på den grekiska ön Kos med sin familj när skalvet inträffade. – Jag vaknade av att hela rummet skakade, säger han.

ANNONS
|

Varbergaren Andreas Göransson och hans familj hade precis anlänt till Kos i torsdags kväll när jordbävningen slog till bara några timmar senare. Klockan var 01.30 och Andreas låg och sov i sitt hotellrum tillsammans med sin fru och barn när han väcktes av skalvet.

– Vi vaknade av skalvet allihopa. Det hade blåst väldigt mycket när vi anlände och helt ärligt så var min första tanke att det var blåsten som lät utanför.

Andreas Göransson och hans familj kände alla av skalvet under fredagsnatten, men ingen är skadad. De är kvar på hotellet, som ligger ungefär 45 minuter från öns huvudstad. Och enligt Andreas är skadorna på infrastrukturen där inte lika allvarliga som i huvudstaden.

ANNONS

– Jag gick runt och kollade lite i morse och här finns inga skador vad jag ser. Folket här verkar ändå fortsätta som vanligt, även om många säkert är oroade.

Andreas berättar att stämningen där han befinner sig är förhållandevis lugn och att han träffat en annan svensk familj på ön som också var oskadda. Han och familjesällskapet planerar att fortsätta sin semester trots jordbävningen.

– Jag tror att vi ska försöka ta oss in till huvudstaden senare i veckan, om det går såklart, säger han.

ÄvenJessica Luusuaniemi från Falkenberg med man och två barn befann sig på ön när skalvet inträffade.

–Vi hade precis somnatin när det började skaka som fasiken,det var så att man ville hålla sig fast i madrassen. Just då var man rädd. Sen har det mer variten orolig känsla i kroppen när skalven fortsatte en stund till och från.

De kom med flyget igår tillen semesterort längs öns södra kust, cirka 30 minuter från huvudstaden. Jessica säger att det nog är tur att de befinnersig på den sidan om ön, där inga hus har rasat vad hon kan se, även om det skakade ordentligt.

– Jag har inte sovit nånting.Som tur var så hade barnen somnat in och vaknade inte alls av det.

ANNONS

De hade planerat att åka in till huvudstaden under semestern, men nu kommer de nog vara kvar på turistorten, berättar hon.

– Första tanken var att vi tar första bästa flyget hem imorgon.Men sen har vi lyssnat in Apollosmeddelanden och oron verkar ha lagt sig. Läget känns lugnt här.

Enligt nyhetsbyrån TT har jordbävningen drabbat tursistområden i både Grekland och Turkiet. Uppgifter finns om att över 200 personer ska ha skadats och att två personer avlidit i samband med skalvet. En av dem ska ha varit en svensk medborgare.

ANNONS