Slutblixtrat för den här gången? Det verkar så. Men så är det också kallare luft på ingång.
Slutblixtrat för den här gången? Det verkar så. Men så är det också kallare luft på ingång.

Högsommarvärmen håller sig borta

Än är det inte kört för sommaren även om kvicksilvret inte börjar närma sig trettistrecket än på ett tag. Å andra sidan verkar det vara färdigt med åskoväder för den här gången.

ANNONS
|

Söndagen bjöd på nytt blixtrekord. Inte mindre 47 901 blixtar registrerades i Sverige. I Varberg blev 5 000 abonnenter utan elektricitet och även boende iAsige, Abild, Vessige och Årstad blev drabbade. På Liseberg i Göteborg fick flera populära attraktioner som Flumeride, Lisebergshjulet och Helix periodvis stängas ned.

Enligt Per Holmberg, jourhavande meteorolog på Foreca, är det dock slut på mullrandet för den här gången.

- Just nu ligger åskvädret längre västerut i landet och det rör sig norrut. I Halland blir det inte mycket åska framöver även om man inte kan utesluta enskilda blixtar, säger han.

- Det är kallare luft på väg in och då brukar det inte bli så mycket åska. Det är ett omslag till svalare väder med temperaturer på dryga 20 grader i veckan.

ANNONS

Under tisdagen blir det, enligt prognosen, molnigt men mest uppehåll. Framemot mitten på vecken blir det soligare medan torsdagen bjuder på halvklart. Under fredag och lördag blir det växlande molnighet och mestadels uppehåll.

Innebär då detta att högsommarvärmen är borta för den här sommaren?

- Den kan komma tillbaka, det är ju tidigt i augusti ännu. Vi får ingen bestående högsommarvärme fram till mitten på nästa vecka i alla fall, även om det kan bli någon enstaka dag med hög temperatur, säger Per Holmberg.

ANNONS