Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Här hittades stulna läsplattor från skolinbrottet

Polisen samarbetade med IT-ansvarig och utländsk polis - hittade sju stulna läsplattor.

I mitten av januari drabbades Deromeskolan för ett inbrott. Tjuvarna fick med sig både läsplattor och datorer. Dagen efter fann polisen datorväskor, som användes vid inbrottet, slängda utmed E22 utanför Lund.

Förundersökningsledaren Suzanne Redenfors tog kontakt med Caroline Sandö, it-ansvarig på Deromeskolan. Tillsammans kunde de, med hjälp av en sökfunktion, lokalisera en av läsplattorna i Kosovo.
– Det finns en funktion som heter: Hitta min Iphone, som man kan söka efter enheter kopplat till Apple-id. Det kom ganska snabbt upp att en av läsplattorna befann sig i Kosovo, säger Caroline Sandö.

Suzanne Redenfors fick, via Lena Jonsson som är polisen sambandsman i Kosovo, kontakt med polisen i Kosovo. Efter hand kunde de koppla allt fler plattor till samma kvarter i staden Pristina. 
– Lena beskrev området där läsplattorna positionerades som ett kvarter fullt av små databutiker som inte är större än en klädgarderob, säger Suzanne Redenfors till polisens hemsida.

Polisen i Kosovo kunde till slut hitta fyra läsplattor till en butik i området. Där gjordes en husrannsakan och ägaren greps. Efter förhör återfanns ytterligare tre plattor, samtliga från inbrottet i Derome.
– Butiksägaren är misstänkt för häleri, han har uppgett för polisen att han köpt läsplattorna och att han skulle sälja dem vidare, säger Suzanne Redenfors.
Läsplattorna finns nu hos Lena Jonsson i Kosovo. De ska inom kort skickas till Sverige och till sina ägare.
– Det är jätteroligt att vi i alla fall fick tillbaka några, säger Caroline Sandö.
Hon passar på att ge ett tips till andra skolor eller personer som blir av med sina läsplattor.
– Man måste vara aktiv och söka efter dem. De ploppar inte upp av sig själva. Men det gäller att ha ett serienummer också, säger hon.

Läs också: Skadegörelse stänger Håstensskolan

MEST LÄST