Här går en flod av julmust

Var finns den svenska julens industriella hjärtpunkt? Kanske här på bryggeriet i Falkenberg, där julmust tillverkas för att tillfredsställa ett nästan obegripligt stort begär.

ANNONS
|

50 miljoner liter must varje år, det mesta som julmust, en mindre del som påskmust. Det gör att varje svensk, liten som gammal, alla räknade, sätter i sig nästan fem liter must per år. En stabil marknad.

Det kunde nog aldrig Harry Roberts drömma om. Mer om honom strax, ty han är mustens fader.

Carlsberg Sveriges bryggeri i Falkenberg står för ungefär hälften av marknaden, genom varumärket Apotekarnes. Och även om man började producera julmust redan i september för att fylla behovet, så tillverkade man must så sent som under torsdagen den 15 december, med bara nio dagar kvar till jul.

ANNONS

Under ett 15-timmarspass fick bryggeriet ur sig 240 000 liter julmust som säljs slut till julen.

– För sen dör försäljningen fullständigt. Allt med jul i namnet tvärdör efter julhelgen, säger Jörgen Welter på bryggeriet.

Carlsberg gjorde faktiskt ett försök med mustförsäljning under ett helår 2007-2008, men försöket återkom aldrig, vilket väl tydligt beskriver tankens orimlighet: Endast till jul och litegrann till påsk vill svensken känna denna klibbighet mot gommen, svälja denna mörka dryck som inte ens Coca-Cola rår på – fast sett över helåret är colaläsken ändå dominanten bland läskedryckerna.

Men hur var det nu med Harry?

Jo, Harry Roberts hade av pappan Robert skickats iväg till Berlin i 1900-talets början för att studera kemi, en kunskap som kanske kunde komma till användning i familjens läskedryckstillverkande firma i Örebro. Det var under denna Berlinvistelse som Harry Roberts komponerade sina recept, och musten lanserades som det alkoholfria alternativet till julens fördärvliga öl och brännvin.

På 1920-talet blev musten en allt större succé. Och det är fortfarande denna Örebrofirma, AB Roberts, som tillhandahåller den hemliga tillsatsen, essensen, som bryggerierna köper in i tankar för att blanda ihop med i huvudsak socker, vatten och kolsyra. Hemligt recept? Nja, det är känt att malt och humle är väsentliga ingredienser.

ANNONS

Och drycken lär vara unik för Sverige.

– Men vi bjöd några ryska gäster som var här på besök på bryggeriet på julmust. De tyckte att musten liknade en dryck som de hade hemma också, säger Jörgen Welter.

I alla fall var det en fascinerande syn, dessa tusentals plastflaskor som en torsdagsförmiddag stånkade sig fram på produktionsbandet – snart tömda på sitt innehåll i den kolossala flod som går ner i svenskens strupe i denna juletid.

Med önskan om en god, söt och lite klibbig jul, kanske man kan säga.

Fakta: Läskkonsumtion

Den totala läskkonsumtionen per person i Sverige är en statistik med fallgropar. Uppgifterna varierar mellan olika källor från ungefär 60 liter till 90 liter per person och år, vilket bland annat kan förklaras med att light-läsker räknas in ibland men utesluts ibland i statistiken.

Klart är i alla fall att colaläsken (av olika märken) har det stadigaste greppet, med en andel av läskkonsumtionen på kanske 45 procent, medan den säsongsbundna musten hamnar kring 6 procent.

ANNONS