Ån flyttar sig. Processen pågår fortfarande. Bit efter bit äter sig Genevadsån vidare genom strandbrinken och frilägger förmodligen snart resten av skeppet.
Ån flyttar sig. Processen pågår fortfarande. Bit efter bit äter sig Genevadsån vidare genom strandbrinken och frilägger förmodligen snart resten av skeppet.

Här blottläggs ett skeppsvrak

I mynningen av Genevadsån, söder om Halmstad, är ett gammalt skeppsvrak på väg att spolas fram ur sanden.

ANNONS
|

Fyndet är ett resultat av att ån, efter att sandlandskapet flyttats under höstens stormar, håller på att få ett nytt utlopp i havet. Åmynningen flyttar sig just nu bit mer norrut för varje dygn som går.

Sen julhelgen har därför skeppsvraket successivt blivit allt synligare.

– Det är otroligt vad det har förändrats. Ån håller på att få en ny sträckning, säger Mats Frändeland, Genevadsbo som upptäckt vraket.

Länsstyrelsen fick en anmälan i tisdags.

Jag kan konstatera att vraket tidigare inte varit känt. Det finns inte registrerat och efter helgerna ska någon av våra antikvarier titta på det, säger Hans Bergfast, länsantikvarie på länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Det bör inte väntas för länge, anser Staffan Arbin, marinarkeolog på Bohusläns museum. Museet brukar anlitas för marina arkeologiska fynd i Halland, senast för ett par år sedan då ett vrak hittades vid en tillbyggnad av reningsverket på Västra stranden i Halmstad.

– Skeppet har hittills legat skyddat av sanden. Nu sätts nedbrytningen igång. Även om vattenströmmen från ån är en naturlig process är det ändå en förstörelse av fyndet. Lösa delar kan också försvinna, säger Staffan Arbin.

Han har tagit del av bilderna på vraket och bedömer fartyget som intressant. Det är helt klart äldre än från 1850, vilket är gräns i formell mening för att det ska betraktas som ett fornminne.

– Det ser spännande ut, säger Arbin.

Men han vågar inte göra en gissning på dess ålder. En viktig uppgift vid en besiktning, menar han, är att så fort som möjligt försöka åldersbestämma skeppet.

En av de detaljer som Arbin ser som spännande, vilket också syns på bilden ovan, är att de grova spant som sticker upp ur vattnet är byggda med påfallande tätt mellanrum.

ANNONS

Bilden togs i onsdags. Efter att Hallandsposten på nyårsaftonen webbpublicerade nyheten om vrakfyndet, har folk vallfärdat till platsen. På nyårsdagen, då hundratals människor besökte stranden vid Laxvik, hade dock havsnivån stigit såpass att spanten och vraket låg under vatten.

–Jag åkte hit för att se om vraket möjligen kan vara en kogg. Det kan ses på stäven om den finns bevarad, berättar Peter Hagen, fartygsintresserad Halmstadsbo som i går fanns bland dem som samlades i klungor vid stranden.

Nu fick han inte, på grund av att vattnet stigit, möjlighet att pröva sin hypotes.

Kogg kallades de handelsfartyg som under meddeltiden etablerades i de baltiska och skandinaviska vattnen av det tyska handelsnätverket, Hansan.

Arkeologiska undersökningar och fynd i centrala Halmstad för några år sedan visar att staden under 1300- och 1400-talet hade en betydande länk till nordtyskland. Eventuellt, spekulerar arkeologerna, hade Hansan ett ombud för sin handel placerad i Halmstad vid den här tiden.

Fred och Anita Nimhed från Laxvik kom på grund av en historia de hört berättas av en nu avliden kustbo:

– Det var Karl Harry Johansson som berättade om ett träfartyg som förliste här på stranden i början av 1900-talet, berättar Fred Nimhed.

Den historien kretsade kring den alltjämnt omtalades julstormen 1902, då flera fartyg längs västkusten blåstes in mot kust och stränder och gick på grund eller förliste.

ANNONS
ANNONS