Hälsotoppmöte lockar många

För andra året i rad samlas ministrar, företagsledare och olika experter i Varberg under två dagar. Det handlar om Livsplats Sverige – ett nationellt toppmöte inom hälsa.

ANNONS
|

Det har liknats vid ett mini-Almedalen inom hälsa. Livsplats Sverige ägde rum för första gången vid den här tiden för ett år sedan, och nu har det alltså blivit dags igen. Platsen är Kurorten och bland de medverkande finns både politiker, forskare och näringslivschefer. Dessutom medverkar representanter för bland annat fack- och idrottsförbund.

Arrangemanget invigdes på måndagen, och på plats fanns även flera lokala politiker och representanter från näringslivet. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) hälsade alla välkomna och lyfte fram att det är passande att ett sådant arrangemang äger rum just i Varberg.

– Varberg har en utpräglad hälsoprofil. Dessutom är vi stolta över de utmärkelser som staden har fått under året, "Bäst att bo" och "Årets stadskärna", säger Ann-Charlotte Stenkil.

ANNONS

En av de stora frågorna under det här årets Livsplats Sverige handlar om hur både samhällets och de drabbades kostnader för sjukskrivningar kan minskas långsiktigt.

I samband med invigningen talade sjukvårds-, folkhälso-, och idrottsministern Gabriel Wikström (S) om jämlikhet och effektivitet inom hälsoområdet. Han inledde med att tala om att det utomlands finns ett stort intresse för det svenska sjukvårdssystemet.

– Och det beror på att vi har lyckats skapa ett jämlikt system som samtidigt är effektivt, säger han.

Samtidigt medger han att det finns mycket kvar att göra, och han tror att ett viktigt steg är att ha ett tydligt politiskt ledarskap vad gäller arbetet för förebyggande hälsa.

– De här frågorna måste komma högre upp på agendan, säger ministern.

Gabriel Wikström anser att trenden i samhället är att det läggs alltför stort fokus på den enskildes ansvar, och att det är fel sätt att komma åt problemen.

– Hälsa är inte enbart något som individen kan påverka, vi måste även se det som ett samhällsproblem och ett politiskt problem, säger han.

Under frågestunden undrar någon i publiken var Wikström tycker att pengarna ska tas ifrån för att göra de satsningar han pratar om.

– De flesta resurser finns redan i det befintliga systemet. Det handlar bara om hur man ska fördela dem. Och det kan till exempel vara genom att flytta pengar från de stora sjukhusen till primärvården.

ANNONS

Livsplats Sverigefortsätter även under tisdagen, med både föreläsningar och panelsamtal. Ett av samtalsämnena är "Hur minskar vi sjukskrivningarna?"

ANNONS