Grannsamverkan minskar bostadsinbrott

Bostadsinbrotten ökar i Sverige men i Halland går det åt andra hållet. Christer Bartholdsson, polischef i Falkenberg, menar att grannsamverkan kan vara en förklaring. – Åker man på semester i Thailand kan det vara bra att grannen håller koll på huset.

ANNONS
|

I år har bostadsinbrotten i Sverige ökat med tre procent jämfört med i fjol. Detta enligt siffror från Brå (Brottsförebyggande rådet) som också visar att ökningen är en ihållande trend. De senaste femton åren har antalet anmälningar nästan fördubblats i Sverige. I Varberg ökade anmälningarna något, men i Falkenberg minskade de. Och enligt Christer Bartholdsson har anmälningarna minskat för hela Halland.

– Stort sett ser vi att Halland minskar lite hela tiden, säger Christer Bartholdsson. Men vi är glada med viss reservation. Det är svårt att veta orsakerna till det här och det kan svänga ganska snabbt.

Varbergs kommun är en av de kommuner där antalet anmälningar ökade under årets början. Men Jan Niklasson, utredare vid polisen i Varberg, menar att det kan handla om en tillfällig topp.

ANNONS

– Jag har upplevt det som färre faktiskt. Men ibland ser vi ökningar i statistiken på grund av en brottsvåg. Det kan vara en inbrottsliga som vid ett tillfälle rör sig genom ett område och på så vis höjer antalet anmälningar.

I Falkenberg minskade antalet anmälningar under årets sex första månader jämfört med i fjol - från 44 till 19 stycken anmälningar. Och enligt Christer Bartholdsson handlar det mycket om grannsamverkan.

– Vi jobbar aktivt med att informera om vad man kan göra för att förhindra inbrott i olika bostadsområden. Det handlar helt enkelt om att man inom ett område hjälper varandra.

Den senaste bostadsstatistiken visar att de anmälningar som ökar mest är lägenhetsinbrott, men det är fortfarande inbrott i villa som är allra vanligast. Falkenbergspolisen jobbar tillsammans med kommunen och försäkringsbolag för att informera om vad grannar kan göra för varandra.

– Åker man på semester i Thailand kan det vara bra att grannen håller koll på huset eller lägenheten. Det kan vara enkla grejer som att ta in tidningen eller ha det tänt under vissa tider.

Enligt Christer Bartholdsson är grannsamverkan väldigt effektivt och kan vara en förklaring till varför Halland ser en minskning i bostadsinbrott.

– Det går att minska risken för bostadsinbrott om grannar jobbar tillsammans och det finns det till och med forskning på, säger Christer Bartholdsson.

ANNONS

Forskningsrapporten kommer från Högskolan i Halmstad och påvisar effektiviteten av grannsamverkan. Undersökningar gjordes i Varberg och Halmstad och på båda platserna sjönk förekomsten av all brottslighet och däribland inbrott.

Bostadsinbrott

Antal anmälningar i Halland

2011: 875

2012: 719

2013: 778

2014: 770

2015: 689

2016: 552

Antal inbrott i lägenhet och villa, första halvåret 2017

Falkenberg:

2016: 44

2017: 19

Varberg

2016: 18

2017: 31

ANNONS