Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nyanlända och långtidsarbetslösa ska i ett nytt projekt arbeta med bland annat skötsel av naturreservat. Detta genom ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Skogsstyrelsen.

  Gröna jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa

  Nyanlända och långtidsarbetslösa ska få utföra gröna och enkla jobb hos Skogsstyrelsen. Målet är att öka de medverkades anställningsbarhet.

  Satsningen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen. Efter dialog i början på juli kom parterna fram till att åtta deltagare ska få använda sina gröna fingrar genom arbete i skogen.


  Jobben lanseras som gröna och enkla jobb. Sven Nilsson, distriktschef för Skogsstyrelsen i Halland, berättar att det kan känns lite nedvärderande att kalla dem "enkla".
  – Finns det egentligen jobb som är enkla? Det ska vara enkelt att komma igång snabbt, men för den som är intresserad kan det bli mer komplicerade arbetsuppgifter, säger Sven Nilsson.


  Arbetsuppgifterna innefattar skötsel av naturreservat och fornlämningar, samt olika former av röjningsjobb. Jobbet ska vara lätt att starta med, och efterhand bli mer avancerat. 


  I detta fallet erbjuds arbetet till nyanlända och långtidsarbetslösa. Det finns ett uttalat önskemål från regeringen att myndigheter på olika sätt ska bidra till integration i samhället genom att anställa praktikanter. 
  – Målet är att de medverkande ska få en ökad möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden. De får erfarenhet, särskild inom den gröna näringen, och möjlighet till referenser, säger Sven Nilsson.


  Skogsstyrelsen står för själva utförandet och utbildning, medan projektet finansieras av Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen. 
  Jobben kommer att utgå från Halmstad, med planerad start i oktober.