Förstörelse. Stormen Gorm som drog fram i slutet av november förstörde bårhuset i Hishult. Det enda som tros ha klarat sig är dubbeldörrarna i metall. Dörrarna kan få nytt liv i uppförandet av ett nytt bårhus.
Förstörelse. Stormen Gorm som drog fram i slutet av november förstörde bårhuset i Hishult. Det enda som tros ha klarat sig är dubbeldörrarna i metall. Dörrarna kan få nytt liv i uppförandet av ett nytt bårhus.

Gorms trädfällning krossade bårhuset

Stormen Gorm gick hårt fram på många ställen i kommunen. På kyrkogården i Hishult gjorde vindarna saken kort med ett stort gammalt bokträd som i sin tur helt förstörde bårhuset.

ANNONS
|

På kyrkogården ser det ut som att bårhuset varit utsatt för ett bombardemang, särkilt när trädet som var orsaken till förstörelsen har sågats upp och transporterats därifrån. Kraften i smällen har gjort att den bakre väggen på bårhuset delvis kastats ner för slänten bakom kyrkogården.

– Det är en gammal bok som lagt sig på bårhuset, en riktig massaker av huset var det, säger Anders Vickman, kyrkoherde i Höks pastorat.

Nyligen har tjänstemän från länsstyrelsen varit på plats för att besiktiga bårhuset. Vilket gör att pastoratet nu kan gå vidare i arbetet och röja upp spillrorna av byggnaden.

Christer Karlsson är vaktmästare och tillförordnad fastighetschef i Höks pastorat, han menar att Gorm ställt till med mer olycka för pastoratet än tidigare stormar.

ANNONS

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Tidigare har det bara handlat om några takpannor som blåst av, någon plåt eller en flaggstång som knäckts. Vi har haft gravstenar som trillat i vinden av stormen Gorm, säger han.

Länsstyrelsen vill att det materialet som är helt och kan tas tillvara på ska kunna återanvändas i någon form.

– Det är inte mycket kvar av huset, det är helt krossat. Det verkar som att dörren till bårhuset kan ha klarat sig. Vi ska försöka rädda den när vi börjar röja upp. Det är tråkigt när det blir så här, säger Christer Karlsson.

Bårhusets funktion, att förvara kistor med avlidna innan begravningsakterna i kyrkorummet, är efter stormen helt omöjligt. Tills vidare är det längre transporter som gäller i stället.

– Det som ligger närmast till hands är att man använder bårhuset i Knäred och de andra där det finns plats, säger han.

Någon tidsplan för arbetet finns inte än. Ärendet ska ha sin gång genom de rätta kanalerna som församlings- och kyrkoråd men en sak är klart.

–Vi ska bygga upp bårhuset igen, hur vi ska gå tillväga vet vi inte riktigt än. Vi har inte varit med om det här innan men tanken är att det ska byggas upp så likt som möjligt, säger Christer Karlsson.

ANNONS

Även länsstyrelsen ska säga sitt om återbyggnaden av bårhuset i Hishult och innan dess ska det tas fram ritningar av hur det ska se ut.

Något som Christer Karlsson säger är skönt är att när bårhuset förstördes av stormen så var byggnaden tom.

–Det som var tur i det hela att det inte var någon kista i byggnaden när det stormade. Det hade varit en katastrof, säger han.

Bårhuset på Hishults kyrkogård började byggas 1949 och blev invigt i december 1950 när själva kyrkan också återinvigdes efter en restaurering och installation av elektricitet. Hishults kyrka uppfördes 1902 och vid moderniseringen höll kyrkan stängt under ett helt år.

Bårhuset hade vita putsade väggar, ett brant sadeltak med svarta betongpannor. Ritningar till bårhuset ska en arkitekt Stenberg ha gjort i Halmstad.

ANNONS