Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/23
ANNONS ▼

Fritt tillträde hela sommaren – här är bästa gratisaktiviteterna

Semester och sommarlov kan betyda djupa hål i plånboken. Hallands Nyheter har hittat platser och aktiviteter som är rena guldkornen för den rastlösa. Utan att det kostar en krona.

Naturens frukter. För den som hungrar efter naturupplevelser med en ätbar bonus är det bara att ge sig ut. Flädern står i blom, hallonen är på god väg och senare kommer björnbär och blåbär och förgyller vandrarens gom. Plocka nu och ät, konservera eller frys in.

Bada. Det kan knappast finnas en plats med fler badtillfällen än Halland. Ut till närmsta klippa, strand eller brygga och plaska runt.

Fiska krabbor. Barndomens klädnypa i ett tunt snöre och bara ben som dinglar från en brygga. Sök upp en plats där bergssprickor eller stenbumlingar kantar havet och släng i det egengjorda metspöet.

Gratisyoga på Majas vid havet. Nere i Apelviken kan man stretcha ut sig med modern morgongymnastik varje tisdag och fredag under sommaren.

Fästningsgympa i Varberg. Varje måndagskväll får den som vill svettas i takt med Friskis och Svettis – och hundratals andra.

Cykelutflykt. Hoppa på hojen och trampa till havet. Kattegattleden går längs kusten från Göteborg och ner till Helsingborg. Ambitionsnivån är med andra ord valfri.

Spööökitetsparken. Ett väldigt populärt stopp mitt i Varberg är den lite läskigare delen av Societetsparken. En lekplats med spöktema. 

Volter på Vallarna. Den flexibla kan bege sig till parkourbanan eller skateparken på Vallarna för en svettig dag med mycket adrenalinkickar. Parken bjuder också på djurhäng. Varje tisdagseftermiddag är det aktiviteter i Ungfbgs regi till och med den 8 augusti. 

Fritidshäng i gäng. I Varberg har ungdomsgårdarna öppet en del under sommaren. På Läjet är det öppet till sista juni och sedan har Stn 432 öppet från 31 juli. 

Regnskydd och mycket mer. På biblioteken finns det ständigt aktiviteter och dessutom hyllmeter efter hyllmeter av böcker. En perfekt plats att tillbringa några lata timmar när regnet smattrar mot taket. 

Konserter i sommarkvällen. Under en dryg månad blir det musikmaraton i Societetsparken i Varberg. Från den 28 juni spelas alla typer av musik från onsdag till söndag, från rikskända musiker som Aurelia Dey och Ida Redig till legendariska lokalbandet Street Bourbon Band. 

Fisketur. Lövstavikens småbåtshamn ligger norr om Falkenbergs strandbad. Här finns det fint tillfälle för ett par kast med spöet, inte långt från stadens centrum.

Aktivitet på Ringhals. På Ringhals finns det mer aktivitet än den radioaktiva. Allt från elbilar och cyklar som alstrar energi till konstvandring med gratis fika.  

Fågelkvitter. Naturum på Getterön är ett naturreservat med fågelfokus. Här finns det aktiviteter varje dag för gamla och unga. Bland annat skattjakt och arla fågelskådning.

Höhopp. Väster om Tvååker ligger Hermanslycke med Bed and Breakfast, våffelkafé och loppis. För barn är det alldeles gratis att klappa djur, hoppa i hö och rida på ponnyn Elvira.

Konstjakt. Det kanske inte är riktigt lika spännande som att hitta en bortglömd Picasso på vinden men leder säkerligen till nya upptäckter. Ta en karta från turistinformationen eller kommunens hemsida och vandra runt bland de offentliga konstverk som finns utmärkta. 

Svettas. För den aktiva finns det fler alternativ än en instängd träningslokal. Snöra på skorna och lokalisera ett av många utegym. I Falkenberg finns ett på Vallarna, Bua har ett vid Mulleplan och i finns Varberg flera stycken – Håsten, Påskbergsskogen och Kurorten. Åsa, Fjärås och Frillesås har också anläggningar för den som vill träna i det fria. 

För gamla tiders skull. Om man tycker extra mycket om historia är det här ett tips som dupliceras vid ett knapptryck. På Riksantikvarieämbetet finns en funktion som heter Fornsök. Det är en karta som visar alla fornlämningar och kulturhistoriska lämningar i landet. Bara i Halland finns det 21 000 fynd. 

För sökaren. Visst har vi alla en favorit utanför hemmets trygga vrår, vare sig det är en plats, en maträtt eller en person. Våga plocka upp kameran och se hur snygga bilder det går att fånga när sommarljuset gör allting magiskt. 

Biskhultsskogen. På Falkagård i Falkenberg finns en lekplats i naturens tecken. Här har insekterna egna hotell och barnen stugor och klätterställningar. 

Kasta loss. Den som har en gammal frisbee hemma kan få ut många rundor av plastskivan. På Vallarna finns det en discgolfbana som är en perfekt aktivitet ensam eller i grupp.

Schack matt. I Brunnsparken mitt i Varberg finns ett schackbräde i ovanlig storlek för den som vill spela schack i stort format. 

MEST LÄST