Nyanställda. Flyktingströmmen skapar alltfler jobb, både i privat och i kommunal regi. Paula Klenze och Miranda Hiekkamäki jobbar på Vinbygården i Falkenberg som blivit HVB-hem för ensamkommande unga. ”Vi trivs jättebra”, säger de.
Nyanställda. Flyktingströmmen skapar alltfler jobb, både i privat och i kommunal regi. Paula Klenze och Miranda Hiekkamäki jobbar på Vinbygården i Falkenberg som blivit HVB-hem för ensamkommande unga. ”Vi trivs jättebra”, säger de.

Flyktingström skapar jobb

Det är skriande brist på socialsekreterare, likaså på modersmålslärare och personal till HVB-hem. Paula Klenze och Miranda Hiekkamäki har nyligen fått jobb på Vinbygården.

ANNONS
|

HN har gjort en rundringning till Varberg- och Falkenbergs kommuner för att undersöka ungefär hur många jobb som hittills skapats sedan flyktingvågen på allvar nådde Sverige i augusti.

Trycket på kommunerna att ordna bra hem åt ensamkommande unga har krävt 20 nya tjänster på HVB-hemmen i Varberg och lika många i Falkenberg.

–Men vi behöver rekrytera lika många till eftersom vi öppnar två nya avdelningar i april berättar Amorina Berg, chef för mottagandet av flyktingbarn i Falkenberg.

Vid kommunernas gemensamma Överförmyndarnämnd har man nyligen förstärkt med en ny tjänst. I dag jobbar två personer heltid med att hitta gode män åt alla ensamma underåriga.

ANNONS

Socialvägledarna på HVB-hemmen är oftast akademiskt utbildade. De är beteendevetare, socionomer, sjuksköterskor...

–Situationen skapar jobb och det är positivt, säger enhetschefen Tor Jacobsen. Folk som inte haft jobb tidigare har fått det. Vi har även hittat några som talar arabiska.

Vinbygården i Falkenberg hyser just nu 23 unga och har 9 anställda. Paula Klenze kom från Chile för nio år sen och har bland annat läst social historia tidigare. Miranda Hiekkamäki är född i Sverige och har pluggat både internationell samhällsveteskap och läst freds- och utvecklingsstudier. Båda är provanställda. Miranda började så sent som härom veckan och var tidigare lärarvikarie.

–Jag trivs jättebra. Här är så fin miljö och jag har blivit väl mottagen, säger Miranda.

–Jag gillar att jobba med människor och vill gärna fortsätta. Det är så roligt här, säger Paula.

På Vinbygården bor pojkar mellan 14 och 17 år. De flesta kommer från Afghanistan. De behöver hjälp med allt från läxläsning till att boka tandläkarbesök och lära sig landets seder och bruk.

–Alla har inte sett en tvättmaskin förut, exemplifierar Miranda.

En annan yrkesgrupp som sliter hårt är kommunernas socialsekreterare. I Falkenberg har man nyanställt ett halvdussin som arbetar i en egen grupp och endast med de ensamkommande flyktingbarnen. Socialsekreterarnas vanliga klienter har ju inte blivit färre under tiden.

ANNONS

Barn på förläggningar och HVB-hem sprids snabbt ut i vanliga klasser vilket inte kräver så mycket mer resurser än tidigare. Men de behöver lärare i sitt modersmål och studiehandledare.

–Vi har utökat organisationen för modersmålslärare med tio heltidstjänster det senaste året, säger Mats Oljelund, tidigare chef för skolans mottagande av flyktingbarn.

–Det är ett behov som blir större och större. Det är stora svårigheter att få tag i sådana som dessutom kan tala bra svenska, fortsätter han.

Kommunernas evakueringsboenden kräver också personal. Det som finns i Varberg har 90 platser och 10-15 anställda, samt hjälp från frivilliga.

ANNONS