Falkenbergspolitiker kritiserar Varberg

Varbergs önskan om paus i flyktingmottagandet får nu kritik och detta från grannkommunen. – Om alla andra kommuner tar sig an den här utmaningen borde även Varberg kunna klara av det, säger Per Svensson (S), oppositionsråd i Falkenbergs kommun.

ANNONS
|

Det har snart gått en månad sedan Varbergs kommun begärde en paus i flyktingmottagandet, men önskan blev inte verklighet. Varberg, Ekerö och Täby är de kommuner som begärt paus, något som förbryllar Per Svensson (S), oppositionsråd i Falkenberg.

Han kritiserade de tre kommunerna via Twitter och utvecklar sitt resonemang för HN.

– Jag har inte kunskap om förhållandena i Varberg, men jag kan tycka att det är anmärkningsvärt, säger Svensson.

Du tycker att Varberg borde ha tillräckligt med bostäder för att hantera situationen?

– Ja, om alla andra kommuner tar sig an den här utmaningen borde även Varberg kunna klara av det.

ANNONS

Tror du att fler kommuner kan komma att följa efter?

– Jag tror att det kan komma fler men då ska det vara kommunerna som tagit emot flest personer. Ekerö, Täby och Varberg tillhör definitivt inte de kommunerna.

Socialdemokraternas gruppledare i Varberg, Jana Nilsson, står bakom kommunens önskan om paus. Men han förstår samtidigt en del av den kritik som kommer från Per Svensson.

– Jag tror inte att han har riktig koll på Varbergs situation. Det som har kommunicerats är att vi har bett om ett stopp och om man upplever att Varberg försöker komma undan ansvaret förstår jag reaktionen. Men det är inte alls så att vi inte tar ansvar, vi ville få ett uppehåll för att klara av övergången vid årsskiftet, säger Nilsson.

Du menar att i slutändan tar ni ändå emot samma antal personer?

– Ja, totalt sett kommer vi ta det ansvaret. Det är viktigt för oss socialdemokrater och det är vi överens om med alla andra partier.

Är du förvånad över kritiken?

– Det beror på vilken information man har, som jag ser det tar Varberg sig an utmaningen. Jag tror inte att det finns några motsättningar i grund och botten, men jag förstår att det kommer reaktioner om man tror att vi inte tar vårt ansvar.

ANNONS
ANNONS