Facket får signaler om sämre arbetsmiljö

Att ökningstakten minskar är inget att vara nöjd med. Det anser Camilla Tellström, Vårdförbundets ordförande. – Vi ser snarare en försämring av arbetsmiljön och får signaler om oro från flera håll, säger hon.

ANNONS
|

Förbundet ser allvarligt på att sjukfrånvaron bland regionens anställda, av vilka många är Vårdförbundets medlemmar, fortsätter att öka.

– Sedan om det ökar mer eller mindre spelar ingen roll och är inget man bör slå sig för bröstet för. Att det inte ens sker en minskning är anmärkningsvärt, säger Camilla Tellström.

Förbundet jobbar just nu intensivt med arbetsmiljöfrågan, uppger hon.

–Vi anser att man måste ta till åtgärder som gör att sjukfrånvaron minskar. Det innebär att fler måste anställas så att det finns luckor i systemet för återhämtning på arbetstid.

Hon har själv inte märkt av att arbetsgivaren jobbat särdeles mycket med frågan.

ANNONS

–Vi har inte sett detta. Vi har snarare sett en försämring där man på flera arbetsplatser signalerar oro.

Detta har fått förbundet att agera.

–Just nu tar vi in information från alla våra förtroendevalda och skyddsombuden för att göra en egen analys av vad det är som händer och vad som är problemet. Sedan måste vi vidta åtgärder, vi kan inte bara sitta och se på hur arbetsmiljön försämras.

Hur kommer dessa åtgärder se ut?

–När vi är klara med vår kartläggning ska vi lyfta detta till arbetsgivaren som en samlad information och tala om exakt hur det står till. Sedan kommer vi att gå vidare med de arbetsplatser där vi ser att det är riktigt allvarliga problem och se till att man jobbar med dessa.

Camilla Tellström ser inte riktlinjer över hur man tar hand om tillfälliga toppar som en lösning på problemet.

–Vi pratar inte samma språk över huvud taget. Vi måste ha arbetsplatser som alltid klarar toppar och dalar och det är inte alltid så lätt att prioritera. Verkligheten ser annorlunda ut än det som står på ett papper. Och topparna kommer allt oftare, det är mer topp-toppar nu.

Enda sättet att komma åt sjukskrivningarna tror hon är ökad bemanning och hälsosammare arbetstider.

ANNONS

– Nu gäller det att passa på att rekrytera. För vi ser att det är färre som väljer att åka till Norge för att jobba och många som ratar bemanningsföretagen. Nu ska man gå ut med erbjudande om bättre lön, arbetstider och förmåner, säger Camilla Tellström.

Hon vill att projektet Hälsosammare arbetstid på intensivvårdsavdelningen, IVA, ska kopieras till fler verksamheter.

– Där mår personalen mycket bättre eftersom man har chans till återhämtning mellan arbetspassen. Likt förbaskat pratar man om att kostnaderna har ökat, men det får de kanske göra för man vinner så mycket mer i längden, säger hon och tillägger:

–Om de inte förstår att man måste satsa sig ur en dålig arbetsmiljö i stället för att spara tror jag inte att det kommer att hända något med sjukskrivningstalen.

ANNONS