Ett levande evenemang med fokus på de döda

Släktingar som levde för 7 000 år sedan, flygfoton över föräldrahemmet eller en föreläsning om sjöröveriet på Västerhavet. Släktforskardagarna spänner över mycket – både i tid och rum.

ANNONS
|

1 700 förbokade biljetter och över 3 000 bokningar till de 30 föreläsningarna – innan man ens hade öppnat portarna till Halmstad Arena i lördags morse. Och Ulf Josefsson, vice ordförande i arrangerande Hallands Släktforskarförening, kunde dra en lättnadens suck.

– Intresset har varit stort och till flera av våra föreläsningar har vi sålt slut på de platser som går att förboka, säger Ulf Josefsson och berättar att man började jobba med evenemanget i mars förra året.

– Jag är ansvarig för mässdelen och vissa nätter har jag legat och vridit mig och funderat på om allt är under kontroll. Och poff -– så bara händer allt på två intensiva dagar.

ANNONS

”DNA öppnar nya dörrar för släktforskningen” heter en av de mest populära föreläsningarna och den hålls av Peter Sjölund från Härnösand. Han har släktforskat sedan början av 1990-talet och kan presentera sig så här:

– Jag har 50 procent av mina anor i Ångermanland, 25 procent i Medelpad och 20 procent i Leksand. Övriga fem procent är en blandning av Baltikum, Tyskland och en och annan skogsfinne, säger han och skrattar.

Genom DNA-tester vet han också att han ännu längre tillbaka i tiden, från bronsåldern, härstammar från de ryska stäpperna.

–Men min ”äldsta” släkting är en dam vars skelettrester hittades i Halberstadt i norra Tyskland. Vi har exakt samma DNA på mödernet – visst är det häftigt?

Våren 2016 startade Peter Sjölund företaget DNA Academy, som hjälper släktforskare att lära sig dra slutsatser av dna-analyserna. Man erbjuder bland annat nätbaserade kurser, där folk kan sitta hemma och söka efter sina släktingar.

–Det händer också att vi lyckas lösa gamla släktgåtor. Ibland handlar det om okända fäder;jag har medverkat till att en handfull personer ”blivit av med” den far de vuxit upp med. Man brukar säga att tio procent av befolkningen har en annan pappa än den de tror, men det stämmer inte – det handlar kanske om 0,5 procent.

ANNONS

Peter Sjölund slår fast att DNAvarit en stor boom inomsläktforskningen.

–Så är det, helt klart. När jag gjorde mitt DNA-test 2011 fanns det 300 andra inlagda i databasen, i dag finns det 30 000. Och antalet fördubblas varje år.

I en monter i mässhallen står ArkivDigital, som också är Släktforskningsdagarnas huvudsponsor. VD Mikael Karlsson berättar att man startade företaget 2005, och då var den stora revolutionen internet och det digitala fotografiet.

– Vi fotade av originalhandlingar på arkiven och det innebar att människor kunde flytta från biblioteken till den egna kammaren med sin släktforskning, säger Mikael Karlsson och inflikar:

– I dag satsar vi mycket på flygbilder. Vi har köpt många miljoner flygfoton från hela Sverige av företaget Svenska Aero-bilder. Nu digitaliserar vimaterialet och lägger det online i vår tjänst. De flesta bilderna har ursprungligen tagits av företag som hade som affärsidé att ta flygfoton på gårdarna – och sedan försöka kränga dem till ägarna.

I Släktforskardagarnas program finns också ett 30-tal föreläsningar och det är alldeles knäpptyst i salen när historikern Dick Harrison livfullt berättar om den oroliga tid då sjörövare härjade i Kattegatt och Skagerrak. Där framträder en ny –och blodigare – bild av Västerhavets förflutna.

ANNONS

Fotnot: Släktforskardagarna arrangeras av Hallands Släktforskarförening, i samarbete med Sveriges Släktforskarförbund.

ANNONS