Jens Christansson stabschef Räddningstjänsten Väst.
Jens Christansson stabschef Räddningstjänsten Väst. Bild: Annika Karlbom

Eldningsförbud i Varberg och Falkenberg


– Läget har aldrig varit så extremt, säger Jens Christiansson, Räddningstjänsten Väst.

ANNONS
LocationHalland||

Nu införs totalt eldningsförbud i Falkenberg och Varberg.

Det är inte längre tillåtet att grilla vid iordningställda grillplatser ute i naturen. Från klockan 16 på fredagen råder totalt eldningsförbud. Det tidigare eldningsförbudet har alltså skärpts.

Med anledning av det varma och torra vädret så har Räddningstjänsten Väst gått ut med uppmaningen. Fortfarande är det dock tillåtet att grilla i sin egen trädgård om grillen står så att värmen inte kan nå gräset. Hemmagrillaren uppmanas att ha vatten till hands om någon gnista ändå skulle hamna fel.

Det är inte tillåtet att använda engångsgrillar eller gasolkök. Om campingägaren ger tillåtelse kan det vara okej att grilla på campingplatser.

ANNONS

– Läget är extremt just nu. Det kommer att hålla i sig ett bra tag, säger Jens Christiansson.

Påminnelser görs också om att tänka på riskerna som arbete i skog och mark kan medföra, exempelvis gnistor och varmgång. Att röka i skog och mark och slänga glödande fimpar efter sig innebär också en stor brandrisk.

På flera håll i landet rasar stora skogsbränder. Spridningsrisken vid en eventuell brand är mycket stor. Det totala eldningsförbudet gäller tills vidare. Räddningstjänsten kommer att meddela via kommunernas hemsidor och sin egen hemsida samt via facebook när det upphävs.

ANNONS