Vinden och regnet håller i sig resten av helgen
Vinden och regnet håller i sig resten av helgen

Efter Helga - blåsten fortsätter

Stormen Helga har bedarrat men blåsten stannar kvar hela helgen. - Det kommer nog att ge en hel del problem på sina håll, säger Kristoffer Molarim, jourhavande meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Först var det Gorm och sedan kom Helga. Men ännu är det inte färdigblåst.

- Det ligger ett vindband över södra Sverige och det blir blåsigt resten av helgen, säger Kristoffer Molarim.

Det har varit blåsigt hela dagen med från och med lunchtid på lördagen tar det i lite extra i byarna som kommer in från sydväst. Medelvinden under lördagen kommer att ligga på mellan åtta och tolv meter per sekund med byar på uppemot 20.

- Och det har dragit in ett regnområde som gör att det kommer regna på fram till söndag eftermiddag. Mest kommer det regna under lördagen då det faller upp till 30 millimeter regn.

ANNONS

SMHI har utlyst en klass 1-varning för höga flöden i små och medelstora vattendrag i norra halvan av Halland. Även för hårda vindbyar råder det en klass 1-varning vilket innebär att det är risk att enstaka grenar och träd knäcks och att det kan bli problem för höga fordon.

För grannlänen i öster och norr ser det än värre ut. Vid lunchtid på lördagen graderade SMHI varningen för höga flöden för dem till klass 3, den högsta nivån som innebär extrema flöden. Och än är inte det värsta över.

– Imorgon (söndag) mitt på dagen kommer vinden att tillta ytterligare. Under eftermiddagen och kvällen är det risk för stormbyar på upp till 27 meter i sekund. Även medelvinden kan vara något högre än idag. Senare under söndagen avtar det något men det lugnar inte ned sig riktigt förrän på måndag morgon.

I Halland förefaller inte skadorna ha varit alltför stora som en följd av Helgas härjningar. På Räddningstjänsten i Varberg har man under fredagskvällen, natten och lördagsförmiddagen inte haft ett enda stormrelaterat ärende.

Inte heller Skogsstyrelsen bedömer att stormen vållat några större skador på skogsbeståndet. Man ser inget behov av att i nuläget göra någon inventering av skadorna.

– Vi bedömer att skadorna framförallt finns i norra Östergötland, norra delen av Skaraborg och södra delen av Örebro län. Eftersom det fortfarande blåser så kan en förnyad bedömning göras i början av veckan, säger Stig Hermansson, regional skogsskadesamordnare, Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS