Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

Det här finns på Ringhals område

Här finns en hel värld vid sidan av kärnverksamheten

Ingen frisör och ingen tandläkare. Annars finns allt.
Ringhals är mer än en arbetsplats och ett kärnkraftverk. Det är också en by med 1500 ”fasta” invånare och alla tänkbara samhällsfunktioner från brandstation och vårdcentral till kyrka och tidnings­redaktion.

Västanvind och vår i luften. På udden mellan Båtafjorden och öppna havet kommer vårtecknen tidigt. Ett av de säkraste är att medlemmarna i MC-klubben Nuclear Riders plockar ut sina glänsande tvåhjulingar ur garagen och mullrar iväg så vägdammet ryker.
– Nu i april startar vi säsongen med ”avrostning”. FMCK kommer och tränar bromsning och annat på en övningsbana de bygger på parkeringen här utanför, berättar Rita Olofsson, som har varit klubbens president i åtta år innan hon häromdagen lämnade klubban vidare.
Sedan väntar ringhalsarnas vårtur i maj och den årliga höjdpunkten: kärnkraftsträffen i augusti.
– Till kärnkraftsträffen kommer motorcyklisterna från Club Oskar och några löshästar från Forsmark också, de är inte organiserade med en egen klubb där. Vi arrangerar träffen vartannat år och oskarshamnarna vartannat.

Ett annat vårtecken är havsöringpremiären den 1 april, då medlemmarna i Ringhals fiskeklubb Firre står på rad i industriområdet och drar upp sin silverglänsande fångst. Kylvattenkanalen på kärnkraftverket är Västkustens bästa havsöringvatten.
– De gillar det strömmande vattnet och så har de mycket mat eftersom det finns gott om tobis och sill inne i kanalen, säger Gert-Åke ”Laxen” Carlsson, som vid sidan av sitt uppdrag som huvudskyddsombud länge var ordförande i fiskeklubben.

Alla som har ett passerkort till Ringhals – både Vattenfallanställda och entreprenörer – kan bli medlemmar i Firre, liksom deras närmaste. Många Ringhalspensionärer fortsätter att vara medlemmar i klubben och utnyttja dess båtar och övriga fiskevatten.
Fritidsklubbarna för de anställda är många. Även fotoklubb, dykklubb, konstklubb, jaktklubb, scen- och kabarésällskap och Ringhals IF med 15 sektioner erbjuder aktiviteter och upplevelser.

Men de flesta av de verksamheter som finns på Ringhals finns där förstås som en service för att elproduktionen ska löpa smidigt.
Ringhälsan, till exempel. Vartannat år får de anställda komma till Previas läkare på vårdcentralen för en hälsoundersökning. Där görs också kontinuerliga drogtester av de anställda och dessutom erbjuds samtalshjälp och sjukgymnastik. De som arbetar på ”aktiv sida” inne i anläggningarna får även genomgå en radiologisk undersökning vart tredje år.
Klädförråd och sophämtning, brandstation och posthantering är andra självklara delar av servicen för ”invånarna” innanför inhägnaderna.
Hur många som går genom inpasseringskontrollen under ett dygn varierar mycket. Flest är det under revisionerna.

Upptill de anställda, entreprenörerna och konsulterna kommer tillfälliga besökare, många från utlandet. Som i somras, när över hundra japanska specialister arbetade med ett avancerat jobb på Ringhals 3 under tre månader. Då fick informationsavdelningen trycka upp säkerhetsinstruktionerna på ännu ett språk och kocken på Restaurang Kantarellen gå på kurs och lära sig tillaga tempura, miso och teriyaki.

Eller – som när HN besöker Ringhals - en delegation från Wano (World Association of Nuclear Operators) med ledande kärnkraftsexperter som reser runt och inspekterar anläggningarna i varandras länder, vandrar runt på området.
Besökare och tillfälliga arbetare behöver förstås någonstans att bo. Alltså har Ringhals ett eget bostadskontor och erbjuder övernattning på sitt hotell, i stugbyn eller i uppställda husvagnar på campingplatsen.
Bostäderna ligger utanför drifts- och industriområdet, precis som restaurang Videbergshamn. Innanför stängslet finns däremot ett café och Restaurang Kantarellen, där kockarna varje dag lagar lunch åt tusen gäster. Denna tisdag står det fetaost- och lökpaj, lasagne och fisklåda med pepparrot på menyn.

Men människan lever inte av bröd allena. Man skulle kunna tro att Ringhals, med sitt fokus på vetenskap och modernitet, är ett sekulariserat samhälle. Så är det inte! I det vita lilla kapellet vid parkeringen hålls emellanåt ekumeniska gudstjänster.
Den kulturellt intresserade kan ta en rundtur och titta på Ringhals samling av 1980-talskonst. De 350 verken finns utställda runt omkring på kärnkraftverket.
När kroppen ska trimmas bjuder Ringhals motionsslinga på underlag för löpning och intervallträning. Eller så kan man besöka motionsanläggningen Ringhallen med gym och gruppträningspass av olika slag.
– Träningen i Ringhallen är en fin förmån, en investering i personalens hälsa, säger Marie-Louise Karlsson.
Hon började som jympaledare i Ringhals IF för många år sedan och håller numera i spinning-, styrke- och cirkelträningspass för kärnkraftsanställda och närboende varje vecka utan att förtröttas.
– Jag tycker om att leda och jag tycker om att göra pass, förklarar hon engagemanget.
Egentligen har hon bara ett enda önskemål: att ännu fler skulle komma och träna.
– Det är ju så himla smidigt att sticka inom Ringhallen direkt efter jobbet och sedan kunna gå hem!

Personaltidningen Reaktion håller de anställda och övriga prenumeranter underrättade om vad som händer på Ringhals och Forsmark och bjuder även på personporträtt och underhållning i form av ett populärt korsord. Redaktionen håller till i Infocentret, där även Ringhals biosalong huserar.

Som en sann lokalreporter har Anna Collin, ställföreträdande presschef och kommunikatör, bra koll på sitt lilla samhälle och vad som gäller där. Trots att hon är ”nyinflyttad”, med bara två och ett halvt år på bygget.
– Folk på Ringhals framhåller gärna hur länge de har arbetat här. Det ger status, säger hon.
– Ja, har man kommit till Ringhals så stannar man, tillägger fotografen Annika Örnborg.
Annika har tjugo Ringhalsår bakom sig men har ännu inte gått den obligatoriska kursen ”Ny på Ringhals”. Det tar sin tid att bli urinvånare.

Nästa del: I del 2 i HN:s reportageserie från Ringhals får du veta mer om några av de över 60 yrken som finns på kärnkraftverket.

Fakta: Vad finns på området?

Två restauranger och ett kafé
Vårdcentral
Polis
Brandkår
Hamn
Sporthall och gym
Fiskedamm
Kyrka
Post
Hotell, stugby och husvagnscamping
Tidningsredaktion
Grönområden och planteringar
Laboratorium
Låssmed
Väderstation
Konstsamling
Kor
Sophämtning
Pensionärsförening
Motionsspår
Biosalong
Tåg
Utbildnings- och forskningscenter
Cykelverkstad

Fakta: Folket på Ringhals

1500
Vattenfallanställda arbetar på Ringhals. Plus ett varierande antal entreprenörer och ­konsulter, många i åratal.
45 år är medelåldern på de anställda.
Tre av fyra på Ringhals är män men när det gäller chefer är andelen kvinnor högre.

Förutom folk och fiskar befolkas området runt Ringhals av ett antal kor av den utrotningshotade rasen ödhumla. En lantbrukare sponsras av Vattenfall för att låta sin besättning beta i naturreservatet Biskopshagen så att landskapet hålls öppet.

MEST LÄST