Malin Bengtsson från Valinge kom nyss hem från scoutlägret.
Malin Bengtsson från Valinge kom nyss hem från scoutlägret.

"Det är väldigt obehagligt"

Nära 2000 svenska barn uppmanades att snarast uppsöka sjukvård efter larm om allvarlig sjukdom på ett stort scoutläger i Japan. – Det är läskigt och skrämmande, säger Malin Bengtsson från Valinge som just har kommit hem efter lägervistelsen.

ANNONS
|

Malin Bengtsson från Valinge kom tillbaka i söndags efter det stora internationella scoutlägret i Japan. Dagen därpå, alltså på måndagen, fick hon uppmaningen från Folkhälsoinstitutet om att söka vård för att behandlas med antibiotika efter flera fall av en allvarlig meningokocksjukdom.

– Det är väldigt obehagligt. Sjukdomen är hemsk och jag hörde att den kan ha dödlig utgång. Det är läskigt och skrämmande, säger Malin, aktiv i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF i Varberg.

Flera andra från samma scoutkår sökte vård redan i går för förebyggande behandling.

– De fem-sex deltagarna från vår scoutkår är redan på väg till Halmstad för att få antibiotika. Jag ska höra med min vårdcentral också så fort som möjligt, sa Malin under måndagen.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ett "mycket troligt" svenskt fall, och ytterligare två som utreds. Scoutmötet samlade totalt 30 000 deltagare mellan 14 och 18 år från hela världen, varav cirka 1 900 kom från Sverige. I går uppmanade Folkhälsomyndigheten alla de svenska barnen och ungdomarna att snarast uppsöka sjukvård för att få förebyggande behandling.

Smittsam hjärnhinneinflammation, eller epidemisk hjärnhinneinflammation, orsakas av meningokockbakterier. De överförs genom nära kontakt, exempelvis i en familj. Små barn och tonåringar har större risk att smittas. Den smittade blir ofta snabbt svårt sjuk. Sjukdomen är livshotande och kan ge bestående men.

Malin Bengtsson, snart 20 år, var så kallad serviceperson under lägrets två veckor och jobbade med att ta flera tusen deltagare till Hiroshimas minnesmuseum. Deltagarna bodde i tält och det var över 40 grader varmt på dagarna.

Redan för några dagar sedan fick Malin information via mejl från scoutledningen om att tre lägerdeltagare från Skottland hade insjuknat i en meningokocksjukdom och att alla som hade varit på lägret skulle ha koll på symtom.

– Efter vad jag förstår insjuknade de skotska deltagarna efter att de hade kommit hem. Men jag vet inte hur de mår nu, säger Malin.

ANNONS

Märkte ni av någon sådan sjukdom under lägret?

– Nej. En kompis jobbade på lägrets sjukhus som hade många fall av vätskebrist. Värmen där var inte att leka med.

– Det är så himla tråkigt att något sådant här skulle hända. Man kommer hem med en massa fina minnen och nya kunskaper som man vill berätta om. Och så händer det här.

Sammanlagt var det omkring 30 till 40 scouter från Halland på lägret, varav nio från Falkenberg.

– Scoutledningen skickade först ett meddelande till alla anhöriga som haft barn på lägret om att två från Skottland hade drabbats. Det var allmänna råd som att vara vaksam på symptom, men att inte oroa sig för mycket, säger Charlotte Neumann från Falkenberg som var med på lägret som gruppledare.

Även Charlotte Neumanns son fanns med på lägret, men ingen av dem har klart för sig var skottarnas läger låg i förhållande till svenskarnas.

– Jag frågade min son som också var med på lägret om de hade träffat skottar och han sa att visst hade de träffat skottar också. Men jag känner mig inte orolig. Det är en smitta som överförs vid ganska nära kontakt som att dela tält eller vattenflaskor, säger Charlotte Neumann.

ANNONS

Vad säger du om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att alla som varit där ska uppsöka sjukvård?

– Det är bättre att vara säker, men risken är ofantligt liten. När man träffas så många människor på så liten yta är jag nästan förvånad att det inte sprids mer konstiga smittor, säger Charlotte Neumann.

Känner du dig själv orolig?

– Jag känner mig inte det minsta bekymrad.

Framåt eftermiddagen var Charlotte Neumann ändå på väg till en vårdcentral för att undersöka sig tillsammans med sina närmaste.

– Vi har inte fått tag på vårdcentralen, men är på väg dit nu för att se om de kan ta emot oss. Jag tycker fortfarande det är jätteupphaussat och löjligt. Men det är bara att göra som de säger.

ANNONS