"Det är svårplanerat och svårbedömt att möta behovet"

Kommunerna kämpar när Migrationsverket avvecklar flera asylboenden under mars och april.

ANNONS
|

550 platser försvinner och personerna måste omplaceras. Först ut är Olofsbo camping och Skrea motell i Falkenberg. Mellan den 7 och den 17 mars ska boendena stängas, men de har ännu inte fått definitivt besked om exakt när.

– Vi har ungefär 240 boende här. De är inte glada över att flytta, framför allt är det osäkerheten kring datum som oroar, säger Ulf Josefsson, platschef på Olofsbo camping och stugby.

I april stänger även Alkoven, hotell Hjärtared i Falkenberg. Mäshult i Varberg blir av med ett av sina avtal men behåller den större andelen. …

Totalt ska runt 550 få nytt boende under våren och Migrationsverket vill prioritera barnfamiljer när de placerar ut personer i kommunerna.

ANNONS

– Vi prioriterar att erbjuda barnfamiljer ett nytt boende lokalt, men det kommer inte att vara möjligt att tillgodose allas behov. Vi har tyvärr heller inte möjlighet, rent logistiskt, att ta hänsyn till skolterminerna när boenden ska stänga, säger Michelle Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket.

Att motverka flytt av barn som går i skolan låta barnen är något som även kommunerna månar om. Om många barn måste byta skola samtidigt i Falkenbergs kommun flyttas lärarpersonal troligen med.

– Om det är stora volymer får vi omfördela resurserna. Flyttar barnet till annan kommun är det rektorns som samlar in alla underlag och skickar med till den nya skolan, säger Jörgen Frostlund, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

I Varberg bedöms det inte finnas något behov av att flytta lärarpersonal på grund av elevförflyttningar.

– I dagsläget kan vi inte se något behov. Vi ser alltid över förändringar och de behov som finns, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

78 barn och totalt 293 personer blev kommunplacerade i Falkenberg under förra året efter att de beviljats uppehållstillstånd.

Exakt hur många som ska placeras under 2017 vet socialförvaltningschef Johan Klingborg inte i dagsläget. Även om kommunen är väl förberedd att ta emot sin kvot är det inte omöjligt att även personer som har fått uppehållstillstånd men saknar kommunplacering väljer att stanna kvar.

ANNONS

– Det har vi sett på sista tiden eftersom det är så långa handlingstider. De lockas att jaga eget boende, det ser jag som vår utmaning, säger Johan Klingborg.

I Varbergs kommun placerades 55 barn och totalt 223 personer ut i kommunen under förra året sedan de fått uppehållstillstånd och kommunplats. Under 2017 ska 276 stycken placeras. Under 2016 löste kommunen boende med att själva ta över och driva Migrationsverkets asylboenden, som Eja Märtas.

– Vi har fått och får lösa boenden med genomgångsboenden tills frågan med permanenta boenden är löst, säger socialförvaltningschef Håkan Strömberg.

Migrationsverket själva räknar med att fler än 50 procent av alla som fått uppehållstillstånd hittar eget boende, som ofta blir i större städer.

–Det är svårplanerat och svårbedömt att möta behovet. Det finns fler parametrar, som exempelvis åldersbestämning, som gör att vi inte vet hur många vi ska placera, Håkan Strömberg.

Asylboendet i Mäshult påverkas i april, då ska runt 54 personer ha flyttat. 81 personer bor kvar.

– Vi har två avtal, ett där mat serveras. Det är de som har det avtalet som berörs, säger ägaren Lena Bengtsson.

Avveckling i Falkenberg och Varberg

  • Boenden som avvecklas under våren i Halland:
  • Mars: Skrea Motell, Olofsbo camping (67 och 241 boendeplatser)
  • April: Mäshult, Alkoven, Hjärtared (80, 70 och 172 boendeplatser)
  • Totalt i landet ska 34 000 boendeplatser avvecklas under 2017. I Falkenberg är det 550 platser, i Varberg 81 platser. De personersom är kvar ska slussas över till asylboenden som drivs av Migrationsverket själva. Upphandlingar för att säga upp resterande platser pågår fortfarande.

Källa: Migrationsverket

ANNONS