Akuten förstärks med team från vårdcentral

Akutmottagningen på sjukhuset kommer i sommar att stöttas upp av läkare och sjuksköterskor från vårdcentralerna, som tar hand om ”enklare” fall. Vårdcentralernas kvälls- och helgmottagning blir däremot kvar på Nyhem.

ANNONS
|

– Genom att samverka över förvaltningsgränserna så hoppas vi kunna erbjuda den vård som behövs. Patienterna vet inte alltid om de ska till akuten eller vårdcentralen, men vi kan möta dem där de är, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvårdsnämndens ordförande.

Region Halland sätter nu till alla klutar för att undvika långa väntetider till vården i sommar. Bemanningssituationen beskrivs som "ansträngd", eftersom det inte bara varit svårt att rekrytera semestervikarier, utan även är brist på hyrpersonal.

Förra sommaren gjordes ett försök med att avlasta akutmottagningen i Halmstad genom att flytta upp kvälls- och helgmottagningen från Nyhem. Nästan en tredjedel av de patienter som sökte till akuten kunde då i stället hänvisas till jourmottagningen.

ANNONS

I år väljer regionen att behålla jourcentralen på Nyhem, som håller öppet 17-20 på vardagar och 09-18 på helgerna. Samtidigt förstärker man akutmottagningen med ett team med läkare och sjuksköterskor från vårdcentralerna. Dessa kommer att finnas på plats alla veckodagar mellan klockan 13 och 19.

–Det är de tider akuten behöver mest stöd. Efter klockan 19 ska det förhoppningsvis inte finnas så långa köer att ta hand om, säger Tommy Rydfeldt och fortsätter:

–De patienter som känner att de kan få hjälp på sin vårdcentral ska fortsätta att söka sig till dit eller till jourmottagningen på Nyhem. Förstärkningen på akuten är till för att fånga dem som tror att de behöver komma till sjukhuset, men som egentligen hör hemma inom närsjukvården.

Motsvarande insats görs på akutmottagningen i Varberg och ska pågå till den 20 augusti på båda sjukhusen.

– Varje sommar är en utmaning eftersom vi både vill erbjuda hallänningarna en säker vård och ge vår personal möjlighet att ta ut sin semester. Alla verksamheter måste nu hjälpas åt och vi utökar även vårt samarbete med de halländska kommunerna, säger Haleh Lindqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.

ANNONS
ANNONS