Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

20-åringens egna ord om mordkvällen

Den mordåtalade 20-åringen nekade i de första förhören, men valde sedan att erkänna att det var han som dödat Albin Einarsen. Så här har han själv berättat om händelsen för polisen.

Den 20-årige mannen plockades in till förhör redan dagen efter att Albin Einarsen hittats avliden – men då inte som misstänkt. Det var fastslaget att 20-åringen (som då bara var 17) hade umgåtts med Albin samma kväll som han blev mördad och att 20-åringen troligtvis var den sista person som sett Albin vid liv. I de förhören, från 2014, säger 20-åringen att de skildes åt vid Folkparken.

Läs också: 20-åringen fanns med i utredningen hela tiden

Men i ett förhör på förmiddagen den 2 februari, när 20-åringen konfronteras med uppgifterna om att flera anhöriga har berättat hur det gick till, väljer han till slut att erkänna vad han har gjort. Albin och 20-åringen har promenerat tillsammans när de helt plötsligt blir osams.

”Då flippade jag så jag slog han ett slag i ansiktet, men jag vet inte riktigt var.. så ja, nockades han eller vad man nu säger han ramlade ihop så satte jag mig på han”, beskriver 20-åringen i förhör och förklarar hur han sedan tog stryptag. 

”Men så kom där en svart vägg framför mina ögon så jag såg ingenting. Det kändes liksom som jag dog typ, kan man beskriva känslan typ alltså. Så jag vet inte vad som har hänt där emellan”, fortsätter han. 

Han har också förklarat hur han "vaknade till” och då började utföra hjärt- lungräddning på Albin. 20-åringen ska också ha skvätt vatten i ansiktet på honom för att få honom att vakna till. När inget hjälpte lade han Albin i framstupa sidoläge – och gick därifrån.

Polisen ställer frågor upprepade gånger om det verkligen bara handlade om ett slag, då obduktionen visade på fler skador – men 20-åringen står fast vid sin version i flera förhör. Men till slut ändrar han sig och berättar att Albin reste sig upp efter det första slaget och att 20-åringen då välte omkull Albin och sedan tog strypgrepp. 

20-åringen konfronteras också med uppgifterna om att han ska ha haft bilder på Albin liggandes i bäcken i sin telefon. Först hävdade han att han fått dem skickade till sig – men sedan svängde han och erkände att han hade tagit dem själv. Anledningen var att han skulle bevisa för två närstående personer att det var han som hade tagit livet av Albin. 

”Jag tar han återigen ner till bäcken, lägger han på sidan där nere vid bäcken och så skvätter vatten i ansiktet på han, men får ingen reaktion”, berättar han för polisen i ett förhör i början på mars. 

Polisen frågar varför 20-åringen inte ringde 112.

”För jag var rädd”, svarar han. 

Vad var du rädd för? undrar polisen. 

”Vet inte. Jag är rädd för att erkänna att det var jag.”

När Albin ligger i bäcken, och 20-åringen förstår vad det är han har gjort kommer också reaktionen. 

”Jag släpper han och så sätter jag mig här och tänker på vad fan jag har gjort och jag gråter i förtvivelse och är jätteledsen och kan inte fatta vad som har hänt och sen så går.. springer jag hem.”

Läs mer om Mordet på Albin Einarsen
MEST LÄST