Övertid sätter press på polisen

Sex av tio poliser i region Väst säger att de klarat sommaren sämre än vanligt. Hård arbetsbelastning är den största orsaken. – Det har varit väldigt mycket övertid, säger Arne Bykander, ordförande för Polisförbundet Halland.

ANNONS
|

Drygt hälften av poliserna i region Väst upplever att sommarens schemaläggning inneburit en högre arbetsbelastning i förhållande till tidigare somrar. Det visar en medlemsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet. Endast 1 procent av poliserna upplever en förbättring.

– Det har varit betydligt mer övertid denna sommar än förr. Tack och lov har vi inte haft någon jättestor händelse i Halland i sommar, säger Arne Bykander.

Får rycka ut till Göteborg

Enligt honom är det svårare att få in poliser på övertid nu jämfört med i början på sommaren. Max 150 timmars övertid, på ett helt år, är accepterat. Uppemot åtta poliser har redan nu nått den maxgränsen.

ANNONS

– För ett par somrar sedan hade vi inte så mycket övertid. Det tillkom när vi gick med i region Väst, säger Arne Bykander.

Bland annat får Hallandspoliserna rycka ut till Göteborg för större evenemang.

– Ofta kommer sådant med väldigt kort varsel, tyvärr, säger Arne Bykander. Men vi fick till exempel hjälp från Göteborg under Wheels & Wings, så det är inte bara av ondo.

Oroad över problemet

Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet i region Väst, är oroad över problemet med hård arbetsbelastning.

– Det är naturligtvis inte en hållbar situation i längden, säger hon. Tidigare har det inte varit så mycket övertid på vår och höst. Men som det ser ut nu har vi högt övertidsuttag året om.

Det är nödvändigt att man ger utrymme för återhämtning, menar Katharina von Sydow.

– Risken är annars att man blir sjuk, eller att arbetsbelastningen är så hög att man väljer att söka ett annat jobb.

ANNONS