Årets första höststorm är på väg mot Västkusten och Halland kan komma att drabbas hårt.
Årets första höststorm är på väg mot Västkusten och Halland kan komma att drabbas hårt. Bild: Erika Arnadottir

Årets första storm på väg mot Västkusten

Varningar och risker har utfärdats för Västkusten när årets första storm drar in över Sverige. Värst väntas det bli i Göteborg, Bohuslän och Halland där SMHI gått ut med en klass-2 varning för storm.

ANNONS
|

I skrivande stund har SMHI utfärdat en klass-2 varning över Skagerrak, Västra Götalands och Hallands Län och en klass-1 varning för kuling över Kattegatt. Årets första storm, av danskarna döpt till Knud, är på väg och värst väntas det bli under natten till lördag.

– Från och med lunchtid på fredagen kommer vinden att tillta med måttlig till frisk vind. Efter hand framåt eftermiddagen kommer vinden att öka i styrka och kulmen väntas bli under natten till lördag, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Vid 12 tiden på torsdagen gick SMHI ut med sin klass-2 varning för Halland vilket är det den näst högsta varningsnivån. Det finns därmed risk för mycket besvärligt väder som kan innebära fara för allmänheten. Varningen innebär att det kommer bildas stormbyar med en vindstyrka på mellan 25 till 30 meter per sekund. Samt en risk för skador på byggnader, större skador på skog och mark samt risk för störningar i trafiken och el- och teleförsörjning.

ANNONS

– Det kan finnas en fara för att vistas utomhus och det kan hända att folk blir skadade. Det finns risk för träd som faller eller trädgårdsmöbler som kan börja flyga omkring. Där finns också en risk att trafik och järnväg påverkas, säger Ian Engblom.

Under torsdagskvällen gick trafikverket ut med information om att man stänger ner tågsträckan Varberg - Borås - Herrljunga från fredag 16.00 till lördag 14.00. Detta i förebyggande syfte för att undvika tågstopp på grund av fallna träd. Istället ersätter Västtrafik sträckorna med bussar.

Att stormen skulle dö ut eller ta en annan väg är inte troligt. Eftersom det väntas hårda vindar även in på lördagen lönar det sig att hålla koll på väderläget och verkligen vara förberedd om man måste ge sig ut.

– De största problemen kommer att bli på grund av vinden med lite regn i omgångar. Men som lite tur i oturen kommer det värsta stormande ske under natten. Även om det kommer vara fortsatt blåsigt under lördagen med risk för trafikpåverkan som följd då också.

Vid midnatt under fredagen kan vinden uppnå orkanstyrka ute vid kuststationerna, bland annat utanför Varberg. Man utfärdar också en klass ett varning för högt vattenstånd i både Skagerrak och Kattegatt. Upp till 110 cm över det normala vattenståndet räknar man med att nivåerna nåt under natten till lördag.

ANNONS

Redan på lördag eftermiddag väntas vindarna avta i styrka. Men även under söndagen kan man räkna med friska västliga vindar.

Läs mer: Stormarna vi minns

ANNONS