Åklagare får böter efter rattfull färd

En åklagare som är van vid att yrka på straff för andra, får nu närmare 30 000 kronor i dagsböter för att ha kört påverkad av alkohol och sedan sökt på sig själv i myndighetens register.

ANNONS
|

En polispatrull hade upprättat en nykterhetskontroll en lördag i april i år, när en bil som var på väg mot kontrollen vände strax före. Poliserna i tjänst misstänkte att föraren inte ville stanna och blåsa. Polis körde ifatt den avvikande bilen och stoppade den. Föraren blåste i sållningsinstrumentet, vilket visade att denne var påverkad av alkohol.

Föraren visade sig vara en åklagare som skjutsade sitt barn till en idrottsträning. Men hade kvällen före druckit en flaska vin och lite whisky.

Åklagaren uppgav på polisstationen att denne hade känt sig opåverkad av alkohol när denne klev upp på morgonen.

Att åklagaren vände om en bit in på den påbörjade färden menar personen, enbart var för att vända om mot hemmet för att hämta snusdosan, som snopet nog hade blivit kvar där.

ANNONS

Vid kontroll av åklagarens påverkan gjordes det ett test i polisens evidenzer, där uppmättes alkoholkoncentrationen till 0,17 milligram per liter i utandningsluften. Det motsvarar runt 0,33 promille alkohol i blodet.

Polisen gjorde även ett omhändertagande av åklagarens körkort, i väntan på ett beslut från Transportstyrelsen för ett eventuellt återkallande.

Följande vecka , när åklagaren var tillbaka på jobbet, sökte denne på sig själv i de interna systemen. Tre sökningar gjorde åklagaren på sig själv i bland annat misstankeregistret och belastningsregistret.

Men dagen efter tog åklagaren reda på vem som var förundersökningsledare för dennes rattfylleri och hörde av sig till särskilda åklagarkammaren via e-post och berättade om vad denne hade gjort. Mottagaren av e-posten skickade raskt vidare meddelandet och såg till att en anmälan om dataintrång upprättades.

Åklagaren har i förhör uppgett att denne hade tidigare trafikbrott i bagaget och ville se om det var kvar i systemen. Då det i så fall kan påverka bedömningen för hur länge Transportstyrelsen beslutar att återkalla personens körkort.

Åklagaren har förklarat att det var i ren iver att ta reda på om det gamla låg kvar som denne gjorde sökningen.

ANNONS

Mot slutet av förhöret underströk åklagaren att denne hört av sig själv om överträdelsen med sökningen i de interna systemen och hoppades att det skulle tas i åtanke när det gällde påföljderna för brotten.

Åklagaren har erkänt handlingarna och samtyckt till att ta emot ett strafföreläggande. Det ersätter en rättegång, men har samma verkan som en dom från tingsrätten skulle ha.

Åklagaren har nu blivit meddelad att denne får dagsböter för rattfylleri och dataintrång, 50 stycken à 550 kronor. Förutom de 27 500 kronor i dagsböter ska åklagaren även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Utredningen om åklagaren har gjorts av Polismyndighetens enhet för särskilda utredningar och överåklagare Mats Åhlund, vid särskilda åklagarkammaren, har varit förundersökningsledare i det här fallet.

Särskilda åklagarkammaren är en nationell enhet inom Åklagarmyndigheten och handlägger i huvudsak brottsärenden där misstanken riktas mot poliser, åklagare och domare. Även vissa andra befattningshavare inom statsapparaten som riksdagsledamöter och anställda inom Polismyndigheten, kan utredas av särskilda åklagarkammaren.

ANNONS