Äskhults by – Julias andra hem

Nya vindar blåser runt husknutarna i Äskhults by utanför Fjärås. De gamla gårdarna ska fortsätta att berätta sin historia om historien, men på ett lite annat sätt. Julia Mielke är en av guiderna i Äskhult och hon blir bara mer och mer fascinerad av byn. Sommarhalland bad henne välja ut sex favoriter – utan inbördes rangordning – som fångar den känslan. Det blev en sten, två bröder, en bulle, en kålgård, en vävstol – och en gigantisk Diamant.

ANNONS
|

Favorit nr 1

”Det kanske är svårt att fånga på bild i det skarpa solljuset, men ser ni initialerna JA och JS? Det är korsvis skrivet, men de står för Johannes Svensson och hans son Anders Johansson. De bodde i gården som heter Derras och inskriptionen berättar historien om en familj: Johannes gifte sig 1820 med Christina, som hade fått ärva gården eftersom hon inte hade några äldre bröder. Hon var redan gravid och fick därför inte bära krona under bröllopet. Makarna fick sju barn, men tre av dem dog i tidig ålder. Barnadödligheten var jättehög på den här tiden, på grund av sjukdomar och dålig hygien. Av de fyra som överlevde var Anders äldst och han fick alltså ta över Derras.

1888 – eller om det står 1889 – har han och hans pappa ristat in sina initialer i en stenplatta och det är så fint, tycker jag. Precis som dagens människor ville de tala om att 'vi har funnits, vi har levt våra liv här och vill att ni som kommer efter ska få veta det'.

Derras är för övrigt den enda gården i byn som inte är döpt efter en person, utan derras betyder ”grannens gård”. Där bodde Gottfrid Pettersson ända fram till 1964, då han dog i tuberkulos, 68 år gammal. Han var den sista bofasta invånaren i Äskhult.”

ANNONS

Favorit nr 2

Vävstolen ”I Jönsas gård är inredningen från 1700-talet. Då handlade allt om funktion och nytta, ingen hade råd att dekorera eller smycka sitt hem. Huset är inte det ursprungliga, utan är hitflyttat för att ersätta den byggnad som brann ner 1953. Då bodde ett äldre syskonpar i gården, Anna-Britta och Johannes. Den här dagen hade Anna-Britta bakat och lagt vedklabbarna i en vattenhink, men på något sätt rymde en gnista – och det räckte.

Gottfrid uppe i Derras hörde märkliga ljud, rusade ner till Jönsas och lyckades få ut syskonen. Men allt gick förlorat, utom den här vävstolen, som stod i ladugården intill. Den berättar om textilberedningen, som var en viktig sidoinkomst för bönderna på 1700- och 1800-talet. Kvinnorna vävde och sedan vandrade de i två dagar – barfota för att inte slita på sina finskor – till marknaden på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Märk väl att det var kvinnorna som skötte försäljningen, för då visste man att pengarna kom ordentligt tillbaka hem – männen hade en benägenhet att slarva bort dem på nöjen…”.

Favorit nr 3

Fotot på Aron och Albin ”Det här fotot hänger i Göttas gård och här ser vi bröderna Aron och Albin Andersson. Runt 1880 reste de till Chicago i hopp om att tjäna stora pengar. Och när de återvände hem 30 år senare hade de med sig en rejäl slant, som de la på att renovera fönstren på gården – glas var väldigt dyrt på den här tiden. Men senare i livet blev de riktigt fattiga och under andra världskrigets isvintrar började de elda upp inventarierna för att hålla värmen. En natt frös Aron ihjäl på kökssoffan – han var sjuk men hade inte haft råd att gå till doktorn. Historien berättar om hur han ropade på sin bror och bönade om att få komma till en läkare. Men då ska Albin ha svarat att ”dör du, så dör du”.

Bröderna var verkliga original, och längre fram vägrade Albin flytta från Göttas, trots att han hade förlorat synen och inte klarade sig själv. Till slut fick man honom till ett ålderdomshem, genom att lura honom att han skulle få träffa en politiker som skulle kunna hjälpa honom ekonomiskt.

ANNONS

Inventarierna i Göttas är från 1800-talet och här kan vi se hur Sverige har fått det bättre, jämfört med århundradet innan. Med freden, vaccinet och potatisen kom ett ökat välstånd och även bönderna kunde pynta sina hem med blommor, gardiner och tavlor.

Men livet var fortfarande tufft och missväxtåren i slutet av 1860-talet gjorde att den stora emigrationen kom igång. Hälften av invånarna i Äskhult reste till Amerika. I slutet av 1800-talet bodde 35 personer i byn och torpen runt omkring. Drygt 30 år senare hade 15 av dem, framför allt de unga, utvandrat. Vissa av dem kom dock tillbaka – som Aron och Albin…”.

Favorit nr 4

Mökebullen ”Mökebullen, eller mögebullen, är en vetebulle med russin och kardemumma. Den finns i vårt kafé, bakas efter ett gammalt recept och har sin egen historia: I juletid brukade drängarna här i trakten åka runt hos bönderna och mocka i deras ladugårdar. Enligt traditionen skulle de få en mögebulle och en sup när de var klara – och om de inte fick det kastade de tillbaka skiten igen.

Namnet kommer alltså av 'mög, mocka' och att bullen var så populär beror på att den var bakad av vete. Det ansågs som ett lite finare sädesslag – annars odlade man mest korn, råg och havre.”

ANNONS

Favorit nr 5

Hästen diamant ”Det här är Diamant. Han är en belgisk häst, en gigantisk ras. Han är hur cool som helst, ibland när jag kommer om morgonen ligger han och sover på sidan i hagen, helt platt. Och så snarkar han!

Diamant är en viktig del i arbetet med att återställa markerna runt Äskhult så att de ser ut som de gjorde i början av 1800-talet. Här finns betesdjur som håller landskapet öppet och i stället för traktor är det hästarna som drar när det ska sås och harvas. Det höga gräset klipps med lie och inte med motorklippare – och så vidare.

Det är våra museibönder, varbergarna Thomas Carlsson och Jessica Bergqvist, som driver lantbruket enligt gamla metoder. Det är väldigt fascinerande att se hur rödlistade växter kommer tillbaka och hur mycket bin, humlor och fjärilar det finns här nu. Jag inser givetvis att vi inte kan vrida klockan tillbaka och driva jordbruk som förr i tiden, men det är viktigt att den här kunskapen bevaras – tillsammans med allt annat vi vet kan vi lägga pusslet om hur våra förfäder levde.

Det är så häftigt att se samspelet mellan Diamant och Thomas och Jessica. När de säger 'backa', då backar han direkt. Hela hästen utstrålar trygghet, vänlighet och en vilja att hjälpa till. Han är ett ton ren snällhet.”

Favorit nr 6

Kålgården ”I kålgården odlas grödor som människor levt av sedan medeltiden: gråärt, bondbönor, potatislök, rovor. Och givetvis grönkål, vi är ju ändå i Halland. Förr i tiden var det vanligt med en köksträdgård, grönsakerna var ett viktigt tillskott till den ganska ensidiga kosten. Man åt mycket salt sill och saltat kött – färskt kött förekom nästan bara vid högtiderna.

Jag är ju etnolog och det är tack vare min utbildning vid Göteborgs universitet som jag blev guide i Äskhult. I en av kurserna ingick ett besök här och jag blev förälskad direkt – trots att det spöregnade hela dagen. Det var så märkligt att lämna den larmande staden och mindre än en timme senare kliva in i en helt annan värld, i en annan tid. Så jag mejlade och frågade om de behövde en guide och på den vägen är det.

ANNONS

Nu jobbar vi hårt för att få hit besökare i alla åldrar, tidigare har vi haft många lite äldre som redan har ett intresse för lokalhistoria. Vi har barnaktiviteter och evenemang – plus att vi har fyra fina vandringleder i området. Att vandra är gratis, däremot är det ett litet inträde till byn – 50 kronor för vuxna och 25 för barn – för att vi ska kunna driva och bevara byn.

I år är det min tredje sommar i Äskhult och jag lär mig hela tiden nya saker, om djur, växter, gamla redskap, byggnadsvård, om släkter och människor som levde här – ja, det finns hur mycket som helst. Jag tröttnar aldrig, det här har blivit mitt andra hem.”

Äskhults by

Genom mätningar av träet i byggnaderna vet man att delar av de äldsta husen i Äskhult är från början av 1600-talet. De yngsta är från 1850-talet.

Äskhults by är unik så tillvida att man inte behövde flytta gårdarna i samband med storskiftet 1825 eller laga skiftet 1864. Tanken med jordreformerna var att man ville skapa större sammanhängande lotter för bönderna, men det innebar att gårdarna flyttades ut till den nya odlingsmarken. I Äskhult låg redan lotterna i direkt anslutning till de olika gårdarna, så byn fick vara kvar som den var.

I dag har man cirka 16 000 besökare om året i Äskhults by, men målet är att locka 20 000 år 2019. Under sommaren är byn öppen hela veckan och man har tre guidade turer om dagen, samt en barnaktivitet. Man satsar också på olika evenemang och här är ett axplock av det som händer framöver:

29 juli: Bondeauktion med historikern Christopher O'Regan, som föreläser under temat ”Försvunnet så som en dröm”. Möt 1700-talsmänniskan genom dagböcker, brev och tidningsinsändare.

31 juli: Humlorna i byn. Lena och Clas Rosander lär barnen om humlor – bland annat får de tillverka enkla humlehotell.

14 augusti: Fjärilsdag – lär dig om fjärilens förvandling från ägg till färdig fjäril. Teori och praktik för barnen med Lena och Clas Rosander.

Det är Väskuststiftelsen – där huvudmännen är Västra Götalandsregionen, Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund – som äger och förvaltar Äskhults by. Djuren ägs dels av stiftelsen (äldre lantraser), dels av museibönderna Thomas Carlsson och Jessica Bergqvist (köttkor, hästar, hönor och får).

Tankar finns också om att bygga en konferensanläggning/besökscentrum i anslutning till byn, för att kunna ta emot kurser och utbildningar om alltifrån hantverk och mikroöl till miljövård och odling.

För mer info, tider och priser, se askhultsby.se

Julia Mielke

Ålder: 26 år.

Bor: Lägenhet i Lunden, Göteborg.

Familj: Sambon Jesper.

Gör: Etnolog, jobbar under sommaren som guide i Äskhults by.

Intressen: Hästar, historia och odling – har en kolonilott.

Tre utflyktstips i Halland

Tjolöholms slott

”Besök det storslagna arts and crafts-slottet från 1904. Passa på att ta en guidad tur runt i huset för att få ta del av Dicksons toppmoderna bygge med rundspolad dusch och dammsugare. Utöver det lite kusliga och mystiska slottet finns en vacker trädgård, den sockersöta allmogebyn, kyrka och kaffeservering. Har du inte blivit trött än – ta dig vidare till Äskhults by och upplev en helt annan miljö. Här kan man verkligen prata om kontrasten mellan slott och koja…”.

Kallbadhuset i Varberg

”Här kan du ta ett dopp samtidigt som du vistas i enormt vackra historiska miljöer. Kallbadhuset uppfördes 1903 och är det tredje badhuset på denna plats. Sedan 1800-talet har människor tagit sig till strandpromenaden i Varberg för att ta del av de hälsofrämjande effekterna från salta, kalla bad och den varma bastun. Testa du också!

Öströö fårfarm

”I Tvååker mitt bland Åkulla bokskogar ligger fårfarmen som erbjuder det mesta: lammsafari, vackert hantverk, god mat i fårhagen eller i den gamla brännvinskällaren från 1700-talet. Njut av naturen och de ulliga djuren, en utflykt som passar både stora som små.”

ANNONS