Älvseredskolan stänger i ett år - föräldrarna upprörda

Det blir ingen skolstart för Älvseredskolan i år enligt ett nytt förslag från barn- och utbildningsförvaltningen. Barnen ska istället bussas till andra skolor och föräldrarna är upprörda. – De har behandlat oss illa, säger föräldern Jenny Söderliden.

ANNONS
|

Förslaget presenterades igår på ett möte med bland andra Jörgen Frostlund, chef på barn - och utbildningsförvaltningen, och Kerstin Angel (C) som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Föräldrar vars barn kommer att få byta skola var också med och enligt dem kom förslaget som en fullständig överraskning.

–Det var minst sagt chockartat. Förslaget kommer en vecka innan skolstart och det känns ju som att det kommer bli såhär nu, säger Jenny Söderlind, förälder till två barn på Älvseredskolan.

Tidigare i år såg det ut att gå ganska bra för Älvseredsskolan. Engagerade föräldrar lyckades att få kommunalliansen att ändra sig gällande skolans framtid. Kommunen ville först göra om skolan till en F3-skola men efter protester från föräldrarna ändrades planen till att istället utöka till en F6 och situationen kändes hoppfull. Men i och med barn- och utbildningsförvaltningens plötsliga förslag om att stänga skolan i ett år och flytta barnen till skolor i Ullared och Fagered, känner sig många föräldrar uppgivna.

ANNONS

– Det sa att de vill föra en dialog med oss men det kändes mer som ett informationsmöte. Jag tycker att det är en skandal faktiskt, säger Jonas Andersson som har ett barn på skolan.

Anledningen till varför skolan stängs i ett år är bristen på behöriga lärare. Sedan ett tag tillbaka har ledningen på Älvseredsskolan försökt att rekrytera behöriga lågstadie- och förskollärare. De berörda föräldrarna har även försökt att hjälpa till med rekryteringen, exempelvis via sociala medier. Men varken kommunen eller föräldrarna har lyckats.

– Vi har gjort vad vi kan för att nå ut till lärare, men jag undrarhur mycket kommunen har gjort för att försöka lösa det här, säger Jonas Andersson.

– Jag tycker det är lite konstigt att ingen vill ha den här tjänsten och om det är svårt att hitta någon kanske man borde göra tjänsten mer attraktiv, säger Jenny Söderlind.

Barnen som ska gå i förskoleklass samt upp till årskurs två kommer enligt förslaget att bussas till Fagered via skolbuss. De som ska börja 3:an till 5:an får istället ta den vanliga bussen till skolan i Ullared. Jenny Söderlind har två barn på Älvseredskolan som ska börja årskurs tre och fyra. Och som det ser ut nu kan det alltså bli skolstart i Ullared istället för hemma i Älvsered.

ANNONS

–Vi vill ha kvar våra barn här, säger hon. Det här handlar om deras trygghet och efter att vi kämpat så mycket för att skolan skulle bli F-6 kommer det här som en bomb.

ANNONS