Så här ska det se ut i Hertingforsen. Men en julinatt ledde ett misstag vid kraftverket till att större delen av forsen torrlades.
Så här ska det se ut i Hertingforsen. Men en julinatt ledde ett misstag vid kraftverket till att större delen av forsen torrlades.

Älvräddarna rasande på länsstyrelsen

Ingen polisanmälan och långsam utredning. Skarp kritik mot hur incidenten vid kraftverket hanterats.

ANNONS
|

Som HN berättathar antalet laxyngel i Hertingforsen minskat med 24 procent mellan 2015 och 2016. Huvudorsaken till det uppges vara det misstag som begicks under ett servicearbete vid Hertings kraftverk i somras, vilket ledde till att större delen av forsen torrlades under några timmar.

Organisationen Älvräddarna hör till dem som varit mest kritiska till incidenten vid kraftverket och hur länsstyrelsen utövat den tillsyn de är skyldiga att göra. I flera brev till länsstyrelsen uppmanas myndigheten att polisanmäla Falkenberg Energi för miljöbrott och förelägga bolaget att "vidta de åtgärder som krävs för att minimera risken att liknande händelser inträffar i framtiden till noll".

ANNONS

– Vi har kommit in med kompletterande handlingar två gånger och uppmanat dem att vidta åtgärder direkt. Men så vitt jag vet har länsstyrelsen inte gjort någonting, säger Sven Björck på Älvräddarna centrala Halland.

Till svar fick de redan i september att länsstyrelsen först ska göra en egen utredning och därefter ta ställning till om det blir någon polisanmälan eller andra åtgärder. Och denna utredning är ingenting som har hög prioritet, vilket länsstyrelsen motiverar med att det inte rör sig om en pågående avvikelse utan en händelse som redan inträffat.

– Det som är problematiskt är att de själva gör en bedömning som de inte ska göra. Det är inte länsstyrelsen som ska bedöma om brott begåtts och om någon ska åtalas. Det ska en åklagare göra, säger Sven Björck.

På andra håll i landet tycks det här vara en självklarhet för länsstyrelsernas handläggare. På Länsstyrelsen Norrbottens hemsida kan man till exempel läsa:

"Länsstyrelsen är en tillsynsmyndighet och vi måste enligt lag anmäla vid misstanke om brott mot miljöbalken, annars begår vi tjänstefel. Vi ska däremot inte göra en bedömning av hur allvarligt det eventuella brottet är. Det gör polis och åklagare".

Men i Halland tycks myndigheten alltså resonera annorlunda. I ett svar till Älvräddarna påpekar Länsstyrelsen Hallands tillförordnade miljödirektör Mauritz Sandholm att även privatpersoner kan göra polisanmälningar om misstänkta miljöbrott.

ANNONS

– Vi tycker inte att det är korrekt av dem. Att alla kan anmäla fråntar inte länsstyrelsen deras skyldighet att göra det, säger Sven Björk.

Falkenberg energis Karl-Göran Olofsson berättade i gårdagens HN att man just nu håller på att installera ett nytt larmsystem på kraftverket för att undvika liknande incidenter i framtiden.

HN har försökt nå länsstyrelsens tillförordnade miljödirektör Mauritz Sandholm för en kommentar.

Läs mer:

Vart fjärde laxyngel borta

Slarv kan ha dödat yngel i Hertingforsen

ANNONS