Wernersson : "Byggandet på landsbygden ska främjas"

Den som vill köpa mark för att bygga på centrala lägen ska också förbinda sig att bygga på landsbygden. Det är en del i bostadsförsörjningsprogrammet.

ANNONS
|

När programmet för framtidens bebyggelse passerade politikerna i kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott betonades än mer än tidigare vikten av att se till att det finns byggklar mark i områden utanför centralorten.

–Vi har bra service på landsbygden med bland annat skolor. Det som behövs är bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson (C).

Ett sätt att öka byggandet utanför centralorten är att köpa mark som kan säljas via den kommunala tomtkön. Ett annat sätt är att se till att den som köper mark av kommunen för att bygga på centrala platser ska förbinda sig att bygga bostäder utanför stan, så kallad dubbel markanvändning.

ANNONS

–Vi har inte använt oss av det tidigare. Det bästa är ju om bostadsbolagen bygger ändå, men om det inte blir så är detta en möjlighet för oss att se till att det blir fler bostäder på landsbygden, säger Mari-Louise Wernersson.

När bostadsförsörjningsprogrammet är antaget av kommunfullmäktige kommer det att finns två tydliga inriktningar som politiker och tjänstemän ha att rätta sig efter. De områden som ska prioriteras de närmaste åren är de områden som har störst efterfrågan samt orter på lansbygden där det i dag inte finns någon byggklar mark.

ANNONS