Världsmästare på hemmabesök

Det händer alltid något i kocken Robert Sandbergs liv. Om inte ser han till att det gör det.

ANNONS
|

Några vanliga arbetsdagar är det inte tal om för världsmästarkocken Robert Sandberg från Falkenberg.

- Jag har svårt för Svenssonliv, att gå till jobbet klockan åtta och så. Det är inget fel med det, men det passar inte mig. Det ska hända något, hela tiden.

I höstas vann kock-VM och inför sådana tävlingar läggs ungefär trettio timmar per vecka på träning till den vanliga arbetsveckan på åttio till nittio timmar.

- Det håller inte i längden, jag vet det. Men det är roligt!

Han kan också vara ledig även om saker ofta dyker upp, som det inte går att säga nej till. Som att praktisera på Solaga stenugnsbageri till exempel. Och förra sommarens gästspel på L'Ecurie får en repris till sommaren.

ANNONS

Karriären började när Robert Sandberg som skoltrött fjortonåring började jobba i disken på Grand hotel i Falkenberg. Han trivdes direkt. Med miljön, med livsstilen, med kollegorna; "ett skönt gäng". När en i kökspersonalen blev sjukskriven fick han hoppa in och på den vägen är det. Betygen var usla men räckte till restaurangprogrammet. På vardagarna arbetade han på Grand och på helgerna på Bratt.

Sedan tre år arbetar han på tvåstjärniga Frantzén i Stockholm, via en snabb karriär på stjärnkrogar som Noma i Köpenhamn.

En egen restaurang står definitivt på agendan, men inte förrän om ett par år. Än har han inte hittat "sin egen mat", men samlar idéer till inredning och annat. Hans driv är att förbättra sig och den mat han lagar, varje dag.

- Jag jobbar på en av världens bästa restauranger. Våra gäster är matnördar och många ser upp till oss. Vi ifrågasätter ständigt vad vi gör. Det här var gott i går, är det gott i dag? Det är på den nivån, säger Robert Sandberg när han beskriver hur arbetet går till.

Det räcker ändå inte, Robert Sandbergs driv är större än så. Tävlingar ger den extra pressen, och det går bra. För två år sedan vann han kock-EM och förra året alltså världsmästerskapet.

ANNONS

Sedan i somras har hans arbetsplats stängt inför en flytt till ny adress. Under tiden har man startat en restaurang i Hongkong och Robert Sandberg var i två månader i Macao för att marknadsföra restaurangen. Snart väntar jobb i Paris.

Men först är han ledig, på besök hos familjen hemma i Falkenberg. Här träffar han vänner, hänger med kollegorna på Lilla Napoli, Lis mejeri, L'Ecurie, Prostens pizza och alla andra. Det är en livsstil.

Robert Sandberg

Ålder: 25 år.

Bor: Stockholm

Familj: Mamma, pappa och två systrar i Falkenberg. Flickvän.

Vad inspirerar dig: Folk som aldrig är nöjda, som har drivet att utvecklas.

Favoritråvara: Citron, det kan man använda i allt. Och mycket salt! Vi saltar alldeles för lite. Eller så är det jag som översaltar.

Vad väntar nu: Jag åker till Paris och jobbar, jag ska hjälpa en polare där och så får jag se vad det blir mer.

ANNONS