Vindkraftparkens framtid bestäms av rätten

Är det risk för betydande miljöskador eller en chans till minskade koldioxidutsläpp? Nu är det upp till rätten att bestämma ödet för Kattegatt Offshore.

ANNONS
|

När förhandlingen började i Mark- och miljööverdomstolen i går, inledde Favonius vd, Jan-Åke Jacobson, på följande sätt:

– Vi vill bidra till energiomställningen som är nödvändig, fortsätter vi så här kommer vi att koka planeten förr eller senare.

Läs liverapporten från rättegången här!

Och ungefär så lät slutpläderingen som inleddes av projektets ägare Lennart Blomgren. Favonius ansåg att de nu kompletterat ansökan på de punkter som gjorde att de fick avslag i underinstansen. De framhöll att de bevisat att varken torsk eller tumlare kommer att lida skada, samt att de har visat att verksamheten är samhällsekonomiskt gynnsam.

– Syftet är att möjliggöra produktion av förnybar el. Härmed anser vi att frågan om vattenverksamhetens samhällsnytta redan är avgjord, anförde Favonius jurist Hannele Engdahl.

ANNONS

Rädda Hallandskusten däremot, ansåg inte att det hade tillkommit något nytt i sak.

– Vi ser inte att det är samhällsekonomiskt hållbart och det ett grundläggande krav för att få tillstånd. Dessutom föreligger det klart och tydligt osäkerhet i skadebedömningen. Då ska försiktighetsprincipen gälla, säger Giedre Jirvell, juridiskt ombud för föreningen Rädda Hallandskusten.

Per Lundgren, ombud för yrkesfiskarna i Glommen, framförde återigen kritik.

– Vi har ett elöverskott i Sverige och det finns många vindkraftparker i landet: tillståndsgivna byggda, tillståndsgivna ej byggda och i väntan på tillstånd. Det är ett nationalekonomiskt fiasko, framhöll han.

Under förhandlingens avslutande dag behandlades påverkan på torsken som en särskild punkt. Argumenten från båda håll var bekanta och Favonius expert anser att pålning är möjlig med försumbar risk för torsken.

– Vid dämpad pålning kommer sannolikt så få som fem könsmogna torskar att stryka med och omkring 130 individer juvenil torsk, sa Jonatan Hammar på Marine Monitoring.

Från Rädda Hallandskusten framförde man att Favonius antaganden om påverkan är högst osäkra.

– Vi vill påpeka att området utgör fiskfredningsområde sedan den 1 januari 2009 och att torsken i Kattegatt är akut hotad, sa Giedre Jirvell

Kommer då Mark- och miljööverdomstolen att säga ja till Kattegatt Offshore?

ANNONS

En stor skillnad mot tidigare förhandlingar är att Havs- och vattenmyndigheten (HaV) numera har kommit överens med bolaget om villkor. Kammarkollegiet höll låg profil och instämde i princip bara med HaV:s bedömningar. Den 26 oktober klockan elva väntas domen.

ANNONS