Behöver säkerhetsåtgärder nu. Gekås säkerhetschef Boris Carlsson arbetar aktivt för att hitta lösningar så att tisdagens händelse inte kan upprepa sig.
Behöver säkerhetsåtgärder nu. Gekås säkerhetschef Boris Carlsson arbetar aktivt för att hitta lösningar så att tisdagens händelse inte kan upprepa sig.

Vill höja säkerheten på varuhuset

Gekås vill höja säkerheten så snart som möjligt efter kraschen i går. Men redan i juni diskuterades säkerhetsåtgärder inför eventuella dåd.

ANNONS
|

Texten börjar efter klippet

Under högsäsongen besöker tiotusentals kunder Gekås i Ullared. Med andra ord är det högt tryck och mycket folk i rörelse.

– Det har givetvis funnits på näthinnan att det kan inträffa en sådan här olycka. Ett ställe med mycket folk i omlopp kan vara en måltavla för ett dåd, säger Boris Carlsson.

Han menar att med tanke på de terrorbrott som hänt runtom i världen så gäller det att vara förberedd på att det även kan hända på Gekås. Det är någonting varuhuset arbetat med innan tisdagens händelse. Den 15 juni hade beredskapsenheten på Länsstyrelsen möte med bland annat räddningstjänst, polis och Gekås där de diskuterade vad som ska göras om ett eventuellt terrorbrott inträffar.

ANNONS

– Det finns ju alltid förbättringsområden. Jag hoppas att vi inom en snar framtid kan få använda oss av kameraövervakning där det rör sig mycket folk, säger han.

När kraschen inträffade vid stängning satt sex väktare bakom den dörr som mannen körde in i och kunde därför ingripa snabbt.

– Det var ett fantastiskt bra ingripande som väktarna gjorde. Först ville de säkerhetsställa att mannen som körde inte hade drabbats av någon sjukdom. När de förstod att han inte ville ha någon hjälp och började göra motstånd, satte de handfängsel på honom och tog in honom i griprummet, säger Boris Carlsson.

Vilka säkerhetsåtgärder diskuteras just nu?

– Åtgärder som begränsar hastigheten, antingen betonghinder eller andra påkörningsskydd som är höjbara och sänkbara. Det sista alternativet är bättre då leveranser måste kunna komma igenom.

Att åtgärder inte har vidtagits tidigare förklarar Boris Carlsson med att det är en fråga för många myndigheter.

– Många aktörer måste vara överens på grund av framkomligheten på området. Hade jag fått bestämma så hade vi gjort åtgärderna redan i dag.

Han säger att hans yrkesroll gör att han alltid tänker på att ha en beredskap. Han har arbetat inom räddningstjänsten i 23 år och har sett en förändring i hur människors reagerar i en krissituation.

ANNONS

– Hände det någonting för tio år sedan så drogs folk till olyckan. I dag smäller det och man ser att alla flyr ifrån det som händer.

Behöver man vara rädd?

– Jag tycker inte man behöver gå runt och vara rädd, man behöver vara observant men det ska inte hindra ens vardag.

ANNONS