Tingsrätten friade den misstänkte. Så vem är bedragaren? Bild: Annika Karlbom/arkiv
Tingsrätten friade den misstänkte. Så vem är bedragaren? Bild: Annika Karlbom/arkiv

Vem är det som lurat till sig hundratusentals kronor?

En okänd kvinna tycks gäcka rättvisan, efter att ha lurat av en norrländsk man 316 400 kronor för något som han trodde skulle bli en kärleksrelation.

ANNONS
|

Historien är en smula förbryllande, ty en 33-årig man i Falkenberg har varit ställd inför rätta för detta brott. Åklagaren menar att det är just han, och ingen annan, som i slutet av 2015 utgav sig för att vara en kvinna, skaffade sig kontakt med den norrländske mannen på en relationssajt och med inställsamma och kärleksfulla sms och mejl förmådde honom att vid 17 tillfällen föra över totalt 316 400 kronor. Den uppdiktade kvinnan, som kallade sig Milla, hade nämligen lurat mannen att hon behövde pengar för att betala sig ur en knipa med hyresvärden och familjen, för att sedan vara fri att förena sig med den norrländske mannen.

ANNONS

Denne 33-åring, utpekad av åklagaren som cyberrymdens sol-och-vårare i detta fall, har en omfattande brottshistoria, länge ansedd som en av de värre i Falkenbergs kriminella värld, dock med antydan om att han under de senaste åren faktiskt tröttnat på det kriminella livet.

Och även om åklagaren konstaterar att både hans mobil och med ännu större säkerhet hans bankkonto använts för att lura pengarna av norrlänningen, så är det något som inte stämmer. Har han verkligen varit kapabel att skriva dessa välformulerade kärleksmeddelanden till den norrländske mannen, så övertygande att norrlänningen i en livskris tyckte att han kunde betala rätt gigantiska belopp till någon som han bara lärt känna via sms och e-post och aldrig träffat? Men som han trodde skulle bli hans kärleksvän.

”Jag vaknade för en stund sedan och loggade in på mailen och såg att du skrivit och fört över pengarna, och jag är mycket nöjd ska du veta för du är som sagt en riktig gentleman;) Älskar män som inte spenderar timmar på mailen eller chatten på att tjafsa utan bara ordnar det som ska ordnas”, skrev till exempel ”kvinnan” vid ett tillfälle.

Är det verkligen ord som 33-åringen formulerat, en person som knappast varit finkänslighetens mästare?

ANNONS

33-åringens egen förklaring är att han inte alls är den som lurat norrlänningen; han har bara hjälpt en kvinna, i god tro, och ställt sitt konto till förfogande för kvinnans transaktion som han inte alls trodde handlade om något brottsligt. Pengarna mellanlandade alltså bara på hans konto i banken, innan han tog ut dem och gav dem vidare till kvinnan ifråga. Så förklarar han saken. Han vill inte säga vem kvinnan är, för att inte sätta henne i klistret eller själv hamna i ytterligare trubbel.

Och mycket riktig är pengarna borta från 33-åringens konto, uttagna och försvunna.

Tingsrätten anser att mycket talar för den 33-årige falkenbergarens inblandning i bedrägeriet. Domstolen vill heller inte utesluta att han faktiskt kan uttrycka sig i dessa lätt förföriska ordalag.

Men han frias i tingsrätten av ett bestämt skäl.

En del av sms-kontakterna med norrlänningen har skett vid en tidpunkt då 33-åringen bevisligen var upptagen av en domstolsförhandling – som gällde ett annat mål – i hovrätten. Därmed har han alibi, en tidpunkt då det anses ha varit omöjligt för honom att skicka sms och då han i stället var fullt upptagen i en rättslig process.

ANNONS

Och frågan kvarstår därför och är olöst: vem är det som lurat pengar av den norrländske mannen?

ANNONS