Vattenfall planerar kontor i Falkenberg redan nästa år

Vattenfall planerar att bygga ett nytt servicekontor i kommunen nästa år. Fem personer ska anställas för att sköta servicen på vindkraftsparkerna i området.

ANNONS
|

– Det tycker vi är väldigt kul! Falkenberg håller på att bli ett viktigt nav för vår vindkraft, säger Staffan Snis, projektledare för vindkraftsutveckling på Vattenfall.

Vattenfall har tolv vindkraftverk vid Hjuleberg, håller på att bygga tolv på Högabjär-Kärsås och ska ansöka om att få bygga elva i Sjönevad. Driftkontoret kommer att ligga nära någon av vindkraftparkerna och ha ett mindre lager. Kontoret ska bemannas av fyra servicetekniker och en serviceledare.

– Vi ser gärna en lokal rekrytering, det är viktigt med lokal kännedom, säger Staffan Snis.

Vattenfall avser att lämna in ansökan om bygglov om någon månad och hoppas att kontoret kan stå klart under nästa år. Bolaget räknar med att, om alla tre vindkraftparkerna är i full drift, kunna producera 300 gigawattimmar (GWh) per år, vilket motsvarar el till 60 000 hem.

ANNONS

– Vattenfall satsar på förnybar energi och vindkraft ses som en stark hörnpelare. Vi vill fortsätta att utveckla och investera i vindkraft, säger Staffan Snis.

På tisdag den 22 september klockan 18 i Abilds bygdegård kommer Vattenfall att ha ett samrådsmöte gällande planerna på att bygga elva vindkraftverk i Sjönevad.

– Folk är välkomna! Samrådet är en väldigt viktig del i tillståndsprocessen och en möjlighet att lämna synpunkter som kommer att bifogas till ansökan, säger Staffan Snis som räknar med att tillståndsprocessen kommer att ta runt fyra till fem år.

Kan det bli aktuellt med fler vindkraftparker i Falkenberg framöver?

– I Falkenberg blir det nog tufft. Sjönevad är ett av de få ställen som finns kvar som är utpekat som ett lämpligt område i kommunens vindbruksplan. Dessutom finns det en växande känsla i området av att det kanske räcker nu hos oss. Jag förstår de som bor i närheten som tycker det.

ANNONS