TUNG PERIOD. Fler patienter, ökat söktryck och hela tolv vakanser gjorde tvingade in Vårdcentralen Falkenberg in i stabsläge i slutet av fjolåret.
TUNG PERIOD. Fler patienter, ökat söktryck och hela tolv vakanser gjorde tvingade in Vårdcentralen Falkenberg in i stabsläge i slutet av fjolåret.

Vårdcentral fick kalla in hjälp

Vårdcentralen Falkenberg var försatt i stabsläge under fjolårets sista veckor på grund av det höga söktrycket. Nu ser det dock ljusare ut, menar verksamhetschefen.

ANNONS
|

Som HN har berättat om tidigare har läget på flera av vårdcentralerna i Falkenberg varit ansträngt under vintern. I mitten av december försattes Vårdcentralen Falkenberg i stabsläge. Då var söktrycket högt samtidigt som vårdcentralen drogs med tolv vakanser inom flera personalkategorier, däribland två läkare, fyra sjuksköterskor och fyra medicinska sekreterare.

– Vi hade många vakanta tjänster samtidigt som ännu fler patienter hade listat sig hos oss. I det läget så hade vi ett ökat söktryck. Men vi har 24 vårdcentraler i Halland som kan hjälpas åt, säger Madelaine Gustafsson, verksamhetschef för område Falkenberg och Hylte i närsjukvården.

ANNONS

Hjälpen bestod bland annat i sjuksköterskor som fick åka till Falkenberg från andra orter och sekreterare som fick sköta vårdcentralens dokumentation på distans.

Dagarna innan årsskiftet avbröts stabsläget och sedan dess har läget förbättrats. På senare tid har vårdcentralen haft flera dagar då samtliga patienter som kontaktat vårdcentralen på telefon faktiskt har kommit fram, menar Madelaine Gustafsson som också berättar att personalsituationen har förändrats till det bättre, bland annat med hjälp av pensionerad personal som timvikarier.

– Vi har bland annat en distrikssjuksköterska som nu är färdig med sin utbildning och vi har rekryterat personal som kommer på plats den här veckan, säger Madelaine Gustafsson.

Stabsläge, hur vanligt är det för vårdcentraler?

– Det har jag ingen uppfattning om.

ANNONS