Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sara Wennerström är på vd på Borgmästargårdens kafé och konditori. Till höger ser ni den vinnande semlan. BILD: Magnus Carlsson BILD: Sveriges bagare och konditorer
Sara Wennerström är på vd på Borgmästargårdens kafé och konditori. Till höger ser ni den vinnande semlan. BILD: Magnus Carlsson BILD: Sveriges bagare och konditorer

Västsveriges bästa semla finns i Falkenberg

Bland 80 anmälda i Halland och Västra Götaland korades Borgmästargårdens konditori och kafé semla till den bästa av Sveriges bagare och konditorer. HN ställde fyra frågor till Sara Wennerström, kaféets vd.

Grattis! Hur känns det att ni vann?
– Det är ju helt fantastiskt. Vi har inte ens haft öppet i ett år och ändå har vi lyckats vinna både Västsveriges bästa kanelbulle och nu Västsveriges bästa semla. Det är också roligt för Falkenberg tycker jag, att staden hamnar på matkartan.

Vad är det som är så bra med er semla?
– Den har en lite egen karaktär just tack vare den rostade mandelfyllningen. Det är ganska välrostad och ekologisk mandel som vi hackar så det blir lite större bitar i fyllningar. Och att vi bakar bullen på mjölk och smör. 

Vad ska man som amatör tänka på för att få till den perfekta semlan?
– Till att börja med ska man tänka på att ha en bra vetedeg. Det är viktigt att knåda degen riktigt länge så den blir elastiskt. Och att man använder riktig mjölk och rumsvarmt smör. Då jäser den bättre och blir större och fluffig. 

Vad tycker du om alla trendiga semmelvarianter som ploppar upp?
– Det är ju roligt att prova. Man kan göra semlor av allt möjligt, jag har provat att göra på både lussekatter och croissant. Croissant är en hit, det gör jag åt mig själv ibland i smyg på bageriet. Men jag måste ändå säga att klassikern håller bäst. 

MEST LÄST