Att det ständigt tillkommer nya befattningar är en av de saker som gör det så roligt att jobba i ett växande bolag säger Inger M Carlsson. Bild: Anders Andersson / Karin Hylander.
Att det ständigt tillkommer nya befattningar är en av de saker som gör det så roligt att jobba i ett växande bolag säger Inger M Carlsson. Bild: Anders Andersson / Karin Hylander.

Vägen till framgång för Gekås

Varuhuschefen, säkerhets­chefen, ­personalchefen och de båda ägarna – alla har de ­arbetat i årtionden på Gekås. Koncernens framgångar bygger till stor del på trogna medarbetare och internrekryteringar.

ANNONS
|

Moderbolaget Gekås har tillsammans med varuhuset, restaurangerna och de andra dotterbolagen drygt 900 fast anställda och under högsäsong dubbelt så många schema­lagda. Över 100 av med­arbetarna är tjänstemän.

Den ene ägaren började på lagret som 14-åring, den andre anställdes direkt efter gymnasiet. Man kan säga att det har satt standarden för hur en Gekåskarriär kan se ut. En stor del av dem som jobbar i huset har gått den långa vägen inom företaget.

– Det är inte helt ovanligt, nej! Här händer så mycket att man kan stanna ett helt arbetsliv utan att tröttna, säger personalchef Inger M Carlsson, som själv började på Gekås Ullared 1994.

ANNONS

LÄS MER: "Jag skulle lätt kunna bli kvar här hela livet"

Den vanliga gången är att som gymnasieelev jobba extra på varu­huset under helger och lov och sedan inte riktigt vet vilken väg man ska ta i livet. Lösningen efter studenten blir då en säsongsanställning på Gekås Ullared fram till vinteruppehållet, då de hopsparade pengarna går till en drömresa. Så kan det hålla på ett par år.

– Under tiden är det många som upptäcker att det här med handel är ett intressant område och att det finns goda möjligheter att gå vidare internt, säger Inger M Carlsson och fortsätter:

– Ett intresse för själva produkterna kan till exempel leda till att man blir sortimentsansvarig på sin avdelning. Snart är man bollplank för inköparna och tänker kanske att inköpsassistent vore ett roligt yrke. Efter den utbildningen brukar det snart dyka upp en tjänst … En liknande väg blir det om man fastnar för ekonomi- eller personalbiten.

När någon tar ett pinnkliv uppåt sprider det sig fort bland arbetskamraterna. Däremot finns det ingen mer organiserad karriärväg inom koncernen.

– Vi har till exempel inte något traineeprogram. Det är en effekt av vår ständiga växtvärk att vi inte hinner leta talanger på det viset, konstaterar Inger M Carlsson.

ANNONS

Karriärmöjligheterna inom företaget är inte bra bara för de anställda. Det gynnar även företaget självt.

– Den som tidigare har arbetat ute i varuhuset eller på lagret känner organisationen och värderingarna. Gekåskompetensen är grundläggande för att man ska göra ett bra jobb, säger Inger M Carlsson.

Men det finns andra fördelar också.

– Att arbeta med flödet av varor och kunder ger en förståelse för mängderna Gekås hanterar. Och just mängd är något som finns med i allt vi gör, även till exempel när personalavdelningen hanterar löner och avvikelser.

Dessutom vet personal, som redan finns på plats, att de gillar att bo i området. Gekås har som princip att helst rekrytera personer som finns inom en radie på fyra-fem mil. Med längre resväg håller det sällan i längden.

– Internrekryteringarna är viktiga för oss. Men naturligtvis vill jag inte vara utan rekryteringar utifrån heller. Folk med andra ögon på verksamheten behövs också för att vi ska bli bättre. Det är mixen som gör det! säger Inger M Carlsson.

ANNONS