Ungdomar har lättare att få jobb

Ungdomar har nu lättare att få arbete i Falkenberg. Samtidigt får andra grupper som har det tufft tuffare.

ANNONS
|

Falkenberg har mer än en procent lägre arbetslöshet än riksgenomsnittet, visar siffrorna för juni månad.

– Vi har en bra arbetsmarknad och den ser inte ut att mattas. Vill man komma ut i arbetslivet är det bra att satsa på utbildning, säger Calle Fredin, sektionschef Arbetsförmedlingen i Falkenberg.

Han poängterar att Halland som helhet haft en bättre arbetsmarknad än landet i övrigt och i Arbetsförmedlingens platsbank har det varit många lediga jobb.

I jämförelse med i juni förra året har arbetslösheten dock ökat med 0,2 procent, men enligt Calle Fredin hänger det ihop med att Falkenberg fått fler nyanlända.

ANNONS

Arbetsmarknaden är tudelad och för utsatta grupper blir det i regel svårare. Till dessa räknar Arbetsförmedlingen arbetslösa med endast förgymnasial utbildning, arbetslösa som är utomeuropeiskt födda, arbetslösa med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, och arbetslösa som är i ådern 55-64 år.

För ungdomar i åldern 18-24 har arbetslösheten minskat drastiskt från 7,9 till5,7 procent och ligger nu på ungefär samma nivå i Falkenberg som i Varberg.

– Det är lite mindre kullar av ungdomar nu. Men det har funnits ett bra utbud och den arbetsmarknad vi har i Falkenberg med mycket service och säsongsbetonade anställningar gör det lättare. Många ungdomar går på tidsbegränsade anställningar, säger Calle Fredin.

Skillnaden mellan utsatta och andra grupper är heller inte lika markant i åldersgruppen 18-24 i jämförelse med äldre.

En av de stora utmaningarna för Arbetsförmedlingen är situationen med ett stort antal nyanlända.

– Knäckfrågan är hur vi har kan ta emot dem på arbetsplatser och möta den kompetens som finns. Mycket handlar om att arbetsgivare är beredda att ge dem en möjlighet. Det är enkelt att säga att mycket hänger på språket. Men får människor komma ut åtminstone på praktikplatser stödjer det även språkinlärningen, så att man snabbare kommer ut i ett arbetsliv, säger Calle Fredin.

ANNONS

Men är nyanlända förpassade till mindre kvalificerade jobb?

– Det kan lätt bli så. En traditionell bild är att många är överkvalificerade för jobben de har bara för att de är lättare att få.

Finns det branscher som har svårt att rekrytera?

– Det är svårt att få människor att söka till omsorg och en del hantverksyrken. Där finns ett stort behov. Aktuellt just nu är att det är svårt att hitta människor som kan täcka upp som vikarier under sommaren. Vi har även en växande arbetsmarknad inom de sociala och biståndssektorn, vilket bygger på att vi får fler nyanlända som vi ska te emot och administrera, säger Calle Fredin.

För att få ut folk i arbetslivet är praktik en effektiv åtgärd enligt Calle Fredin.

– Praktik och arbetsmarknadsutbildning är det som ger människor möjlighet att få en fot in och visa vad de går för. När man bara läser en ansökan får man en bild, men när man möter människan så uppstår tycke på ett annat sätt.

Det är inte ett sätt för företagaren att få billig arbetskraft, att utnyttja praktikanter?

– Det händer naturligtvis, men vi får försöka ha lite koll. Om man pratar praktik ska det leda någonstans. Visar det sig att företag byter ut praktikant efter praktikant har vi möjlighet att säga nej.

ANNONS
ANNONS